2013. augusztus 27., kedd

Süti receptek Eszterlilitől 1.


Forrás (receptek és képek): Andi konyhája

Aljnélküli túrós

Hozzávalók :
1 kg túró
15 dkg lágy margarin
5 evőkanál búzadara
2 evőkanál liszt
10 evőkanál kristálycukor
4 egész tojás
csipet só
reszelt citromhéj
1-2 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna ( vagy fél csomag sütőpor )

Tetejére :  1 pohár tejföl,  1 evőkanál liszt,  1 tojás

A hozzávalókat összekeverjük, közepes méretű lisztezett, zsírozott tepsibe öntjük.
A tetejére valókat kikeverjük, evőkanállal rácsurgatjuk és elsimítjuk a tetején.
Forró sütőben közepes lángon szép pirosra sütjük. ( Kb. : 40 perc )

Én sütőpapíron sütöttem! 


Forró almástáska / Snöcy receptje alapján

1/2 kg leveles tészta, 1 kg alma, 1 csomag vaniliás pudingpor, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj

Az almát megpucoljuk,lereszeljük és megszórjuk a cukorral. Állni hagyjuk. Közben kinyújtjuk a leveles tésztát, 8 részre osztjuk, az egyik felüket néhány helyen bevagdossuk.
Az almát kicsavarjuk, és lassan párolni kezdjük. A levét elkeverjük a vaniliás pudinggal. Amikor az alma megpárolódott, megszórjuk kevés őrölt fahéjjal és a vaníliás cukorral, és ráöntjük az almalével elkevert pudinport. Sűrűre főzzük.kicsit kihűtjük, a tésztára kupacokat teszünk, a tészta széleit megkenjük tojással és összehajtjuk. A széleket jól lenyomkodjuk.
Kívülről is megkenjük tojással, előmelegített sütőben pirosra sütjük.



Aranygaluska

Hozzávalók : 25 dkg liszt, 2.5 dkg margarin, 2.5 dkg élesztő, 2.5 dkg porcukor, 1 tojás, 1.3 dl tej, 3 csipet só, egy citrom reszelt héja
10 dkg darált dió, 10 dkg kristálycukor, olvasztott vaj

Elkészítés : A tészta összetevőiből kézzel vagy géppel kelt tésztát gyúrunk. Ezután kb. 30-40 percet kelesztjük.

Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk. ( az alját is )
Keverjük össze a darált diót és a kristálycukrot.

Ha a tésztánk megkelt, nyújtsuk ki kb. egy – másfél centi vastagságúra és egy kisebb pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a tésztát. A kiszaggatott tésztákat mártsuk bele egy villával az olvasztott margarinba és forgassuk meg jól a cukros dióba. Ezután tegyük szorosan a tésztadarabokat a tortaformába és szórjuk a tetejére a maradék cukros diót. Így kelesszük még újabb 30 percig.
Előmelegített sütőben 170 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük.

Vaníliasodó : 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje, 4 db tojássárgája, 8 dl tej

Elkészítés : A cukrot, vaníliáscukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk ( ha vaníliarúdat használunk akkor itt tegyük bele a tejbe ). Ha felforrt akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Kis lángra téve sűrítsük be a sodót. Tipp : Én ezt a mikróban csináltam, kb. 2 perc volt az egész, közben kétszer megkevergettem. Nem kellett attól félni, hogy leég az alja!
 Nagyon finom, puha! Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat a teteje! Az aranygaluska csak frissen jó!!!




Babapiskótás mézes /uvima 1 receptje az NLC -ről

Mézes laphoz : 1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej.

Ezeket 2 percig főzzük, tűzről levéve beleteszünk 1 evőkanál kakaóport,  40 dkg lisztet, melyhez egy zacskó sütőport keverünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot ( kb. 30* 25 cm-es ) formálunk belőle és sütőpapíros tepsin világosra sütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc a sütési idő.


Töltelék : 0.5 L tej, 5 dkg vaníliás pudingpor. Ezt a szokásos módon összefőzzük.

20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral kikeverünk és a kihűlt pudinggal összekeverjük. Izlés szerint rummal izesitjük. /kb.1/2 dl/
20 dkg babapiskóta,1 meggy aroma.

Egy tálban összekeverünk tejet egy kis rummal, és a meggyaromát, amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.

Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótát bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyaromás tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot.
Majd újra krém következik, és erre a másik mézes lap.
A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap!




Barackok  /  recept az NLC - ről

20 dkg lágy vajat, 25 dkg porcukorral elkeverünk. Adjunk hozzá 1 egész tojást, 1,5 dl tejet és 8 dkg lisztet, amiben 2 teáskanál sütőport előzőleg elkevertünk.
Ezt a folyékony masszát egy óráig pihentessük a konyhában. (nem hűtőben)

Utána keverjünk hozzá 70 dkg lisztet és kézzel dolgozzuk össze, gyúrjuk tésztává.
Gömbölygessünk kicsi golyókat a tésztából, és sütőpapiros tepsin, forró sütőben süssük világossárgára. Én a golyókat sütés elött tenyérrel egy kissé lelapítottam. Nagyon vigyázzatok, hogy ne süssétek túl a golyókat, mert akkor utána már száraz lesz a süti. Éppen csak egy kis színt kell kapnia sütéskor.  

Ezután  a sütőből kivéve, még melegen egy késsel vagy kávéskanállal kivájtam a félgömbök közepét. 
A töltelékhez egy fémedényben 20 dkg vajat gőz fölött, 3 egész tojással és 6 dkg cukorral krémmé főzzünk. Adjuk hozzá a kivájt félgömbők közepét, rumot és egy púpos evőkanál baracklekvárt. Színezzük meg kakaóporral . Töltsük be a barackokat és illesszük össze.
A színezéshez a piros és a zöld ételfestéket egy kevés langyos vízben feloldjuk és ecsettel fessük be a barackok egyik oldalát pirosra először pirosra , majd forgassuk azonnal kristálycukorba. Majd ezután a másik felét pedig zöld színűre és szintén cukorba. 
Náhány tipp : a félgömbök kivájását fontos, hogy még melegen végezzük! Ha pár el is törik belőle, nem gond, mert jó lesz a töltelékbe. 
Nem száraz, finom omlós! Diszítéshez zöld levélkét, vagy szegfűszeget is használhatsz.



Bejgli / cukrász apukám receptje alapján

A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz.
A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez ) 
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2.5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája
1 dl hideg tejszín és kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.
Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!
A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.
Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!

Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Mák  vagy  dió töltelék ( 6 db bejglihez )
85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen  mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.
Gesztenyés töltelékkel : 1 bejglihez egy 25 dkg -os gesztenyemasszát kell számolni, amit lazítani kell egy kis rummal vagy rumaromával. Annyira, hogy ne legyen túlzottan lágy! Ízesíteni vaniliás cukorral és aki szereti esetleg reszelt narancshéjjal is lehet.




Pozsonyi kifli

1 bejgli tésztájából és töltelékéből 9 db pozsonyi kifli lesz.
Tehát egy pozsonyi kifli 3 dkg bejgli tésztából és 3 dkg töltelékből áll.
Elkészítése teljes mértékben megegyezik a bejgli készítésével!




Aszalt szilvás – mogyorós bejgli

Töltelék hozzávalói 4 db bejglihez :

40 dkg szilvabefőtt, 20 dkg aszalt szilva, 10 dkg darált mogyoró, 10 dkg mazsola, 12 dkg pudingpor, vaníliás cukor, narancshéj, citromhéj, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt koriander, 0.5 dl rum

Az aszalt szilvát össze kell vágni és összekeverni a mazsolás rummal.
A szilvabefőttet is apróra összevágni és hozzáadni a fűszereket.
A darált mogyorót össze kell keverni a pudingporral.

A pudingporos mogyorót keverjük össze a szilvatöltelékkel.

A bejgli tészta készítése ugyanaz mint a mákos és diós bejglinél. De figyelem, mert a tészta ott 6 db bejglihez van megadva! 





Boszorkánypogácsa / Lajos Mari recept


10 dkg dió, 
1 citrom
25 dkg lágy vaj v. margarin
15 dkg porcukor
45 dkg liszt 
4 tojássárgája
1 tojásfehérje
10 dkg baracklekvár


A diót durvára összevágni, a citromot alaposan megmosni, lereszelni a héját, levét kinyomni, átszűrni. A sütőt 180-200 fokra bekapcsolni. A vajat habosra keverni a porcukorral, majd bele a citromhéj és lé, egyenként hozzáadni a sárgáját, majd több részletben beledolgozni a lisztet (lehet, hogy egy kicsivel több kell hozzá, mint ez előírt; jól formázhatónak kell lenni a tésztának).
Diónyi adagokat kiszaggatunk, kézzel golyóvá formáljuk, majd a kissé felvert fehérjébe, majd dióba forgatjuk (elég csak a tetejét). Tepsibe rakjuk (nem túl közel egymáshoz), és ujjheggyel a közepébe lyukat fúrunk. Max. 15- 20 percig sütjük, szép világos színűre. Kivesszük a sütőből, majd azon melegében a kis kráterekbe savanykás lekvárt teszünk. Fémdobozban tárolhatjuk, de mindegyik emeletre tegyünk sütőpapírt, hogy a golyók ne ragadjanak össze. Ha kicsivel több citromot teszünk bele, kellemesen pikáns, kissé savanykás ízű sütit kapunk.






Bounty szelet

30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 8 egész tojás, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vanilíás cukor citromhéj, 1 cs. vanília ízű nem főzős pudingpor, kakaópor, 4 dl tej, kókuszreszelék

Elkészítjük a főzés nélküli pudingport 4 dl tejjel.

A margarint gépi habverővel simára keverjük a porcukorral, egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a van. cukrot és a reszelt citromhéjat. A sütőport a liszttel elkeverjük. A tojásos masszához keverjük a sütőporos lisztet.
Ennek a masszának a negyedét külön vesszük és kakaóport szitálunk bele.
A sárgán maradt masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, rákanalazzuk a kakaós masszát és márványozzuk. Ennek a tetejére osszuk el a pudingot és azt is márványozzuk ( én villával csináltam )
180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve, még forrón szórjuk meg bőven kókuszreszelékkel.
36 * 27 cm-es tepsiben sütöttem. 
Ha nagyon krémesre szeretnénk akkor keverhetünk 2 pudingot 8 dl tejjel is :)
Nagyon finom, puha, omlós kevert tészta.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése