2013. augusztus 28., szerda

Süti receptek Eszterlilitől 2.



Forrás (receptek és képek): Andi konyhája


Bounty szelet II.
Tészta:
15 dkg porcukor
25 dkg liszt
1 tojás
12.5 dkg margarin
1 cs. sütőpor
1 ek. kakaó

Kókuszos töltelék:
6 tojásfehérje kemény habja
25 dkg porcukor
25 dkg kókuszreszelék

Sárga krém:

6 tojássárgája
3 ek. liszt
3 dl tej
12.5 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 db étcsokis tortabevonó

Elkészítés:
A sütőporos, szitált lisztet összemorzsoljuk a margarinnal,hozzáadjuk a cukrot, kakaót, tojásokat, s összegyúrjuk.
2 lapra nyújtjuk.
Az egyiket kikent, lisztezett közepes tepsibe fektetjük.
A kókuszos töltelék hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot, ráöntjük a tésztára.
Erre jön a tészta másik fele, és előmelegített sütőben kisütjük.
A kihűlt tésztára jön a sárga krém:
Ehhez a tejet felforraljuk, felöntjük vele a liszttel, cukorral elkevert tojássárgáját, s sűrűre főzzük.
Ha kihűlt, elegyítjük a habosra kavart Rámával.
Tetejét tortabevonóval leöntjük.




Burkifli

Hozzávalók:
1 csomag bolti leveles tészta

Töltelék : 2 db tojásfehérje, 12 dkg cukorral felverve és összekeverve 6 dkg dióval és kevés fahéjjal.  A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk.

Hosszában 3 részre osztjuk. A felvágott részek felső felére ráhelyezzük a diós–habos masszát. Feltekerjük őket. Lekenjük tojással. Végül a csíkokat megfelezzük és kifli formát formázunk belőle.  A tetejét darált dióval szórjuk. 6 db kifli lesz belőle.

Előmelegített sütőben 200-220 fokon sütjük.



Darázsfészek ( Latsia )



2 dkg élesztőt 2, 5 dl tejben 4 dkg cukorral felfuttatunk, majd hozzáadunk 2 tojás sárgáját, 15 dkg margarint, egy csipet sót és 40 dkg lisztet. 



Jól kidolgozzuk, majd 45 percig langyos helyen kelesztjük. 

Kelés után kilisztezett nyújtódeszkára borítjuk a tésztát, és 1 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. 

10 dkg vajat vagy margarint 14 dkg cukorral habosra keverünk, és a kinyújtott tésztára kenjük, 10 dkg durvára tört dióval megszórjuk és feltekerjük, mint a bejglit. 

Majd 3 cm széles darabokra vágjuk és kivajazott tepsibe állítjuk, egymástól 2 cm távolságra. 

Ezután 30 percig meg kelesztjük, majd közepesen meleg sütőben sütjük. 


Anyukám megjegyzései:
- darált dióval csinálja, nem darabolttal
- amikor a feltekert nyers tésztát felszeleteli, úgy teszi a tepsibe a tekercseket, hogy a végüket picit alájuk hajtja, ettől a sülés közben kiszivárgó cukros dió nem ég oda.

Latsia:
- a  tésztájának igen lágynak, de azért dolgozhatónak kell lennie.
- ha túl lágynak érzed, nyugodtan tegyél bele meg egy kis lisztet, semmit nem ront rajta,
- és locsold meg feltétlenül sülés közben /amikor pirulni kezd / azzal a cukros tejjel, mert nagyon finom lesz tőle!






Diós hókifli

Hozzávalók:
30 dkg Rama sütőmargarin, fél citrom reszelt héja, 1 db tojás, 2 db tojássárgája,  20 dkg darált dió,  20 dkg porcukor,  50 dkg finomliszt,  1 csomag vaníliás cukor, porcukor a szóráshoz.

Elkészítése:
A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, a darált diót és a reszelt citromhéjat. A tésztát összegyúrjuk, és 30 percre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, korongokat szaggatunk belőle, melyeket kifli alakban összetekerünk.

Sütőpapíron előmelegített sütőben 10 percig sütjük 180 °C fokon. Még melegen kristálycukorba vagy porcukorba forgatjuk.



Diós lepény /vadrózsa

Hozzávalók: 46 dkg rétesliszt, 39 dkg margarin, 26 dkg porcukor, 4 db tojás sárgája, 0,7 dl rum, csipetnyi só.

A töltelék: 6 db tojás fehérje, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja,20 dkg margarin, 20 dkg darált dió 
Elkészítése: a 4 db tojássárgáját, a margarint, a lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót, és a rumot  összedolgozzuk, és egy habkártyával a sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. A töltelékhez habosra keverjük a margarint a cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a darált diót. A 6 db tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként összevegyítjük a diós masszával. A tölteléket rásimítjuk a tésztára, és előmelegített 180 fokos sütőben sütjük. 41 x 29 cm -es tepsiben sütöttem.




Diós linzervirágok /vadrózsa


Hozzávalók: 38 dkg liszt, 30 dkg őrölt dió, 18 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 30 dkg margarin, 3 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só

A tetejére: 1 felvert tojás, 1 maréknyi durvára aprított dió 



A hozzávalókból linzertésztát készítünk, és 12 órára a hűtőbe tesszük, hogy feldolgozható állagúvá váljon. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. A lyukas virágokat lekenjük felvert tojással, és meghintjük a durvára aprított dióval, majd 180 fokos, előmelegített sütőben sütjük.  Ha kihűltek, sárgabarack lekvárral összeragasztjuk. Ebből az adagból 6 cm átmérőjű kiszúróval készítve 30 db összeragasztott süti lett. Megjegyzés: Alaposan meg kell lisztezni alatta a munkalapot, hogy oda ne ragadjon. Ha mégis megtörténne, akkor késsel alá kell nyúlni. Mivel sok dió van benne, ezért nehezebb vele dolgozni, de megéri.


Epres piskóta omlett ( 10 db )


Hozzávalók  a piskótához :  6 tojás, 12 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, fél cs. sütőpor, 2 ek. víz

Hozzávalók a krémhez : 30 dkg túró, 2 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1 citrom héja, 1 cs. vaníliás cukor

20 dkg eper

Elkészítés :
6  tojássárgáját 6 dkg kristálycukorral és a 2 ek. vízzel habosra jól kikeverjük.
6  tojásfehérjét 6 dkg kristálycukorral kemény habbá verünk. A sütőport a liszttel elkeverjük
A tojássárgás masszát a felvert fehérjéhez adjuk, hozzáöntjük a sütőporos lisztet és laza mozdulatokkal összekeverjük. A tepsire rakott sütőpapírra kb. 16-17 cm átmérőjű köröket rajzolunk. ( én leveses csésze alátétjét rajzoltam körbe ) A körökre egyformán eloszlatjuk a tésztát, szépen elsimítjuk és 180 fokon pár perc alatt megsütjük. A sütőpapírról szépen le lehet húzni.

Krém : A túrót szitán áttörjük, a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. A citrom héját belereszeljük. A tejszínt felverjük és a túrós masszához keverjük. Habzsákba töltjük és a képen látható módon a piskóta egyik felére nyomjuk. ( a piskótának arra az oldalára amelyik a sütőpapíron volt ) Ezután középen összehajtjuk és a széleit eper darabkákkal díszítjük, porcukorral tálaljuk.





Fantás szelet

Tészta : 4 ek lisztet 1 cs. sütőporral és 2 ek. kakaóporral összekeverünk.
              6 tojássárgáját 6 ek. porcukorral kikeverünk és hozzáadunk 1 dl olajat.
              6 tojásfehérjét felverjük.

A tojássárgás cukorhoz először a felvert fehérjét keverjük hozzá laza mozdulatokkal majd végül a sütőporos lisztet.


Túrókrém : 25 dkg rámát 25 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 25 dkg túrót és citrom lereszelt héját.

Fantás krém : 7 dl bármilyen szénsavas narancsos üdítőital, 2 cs. vaniliás pudingpor, 2 ek. cukor
Ugyanúgy pudingot főzünk csak nem tejjel, hanem a narancsos üdítővel.

Összeállítás : A piskótára rákenjük a túrókrémet, arra pedig a fantás pudingot ( ezt melegen kell ! )
Rakhatsz a túróra narancs, mandarin gerezdeket is.
Én a túrókrémbe egy kicsit több túrót teszek és annyival kevesebb margarint. Nekem a 25-25-ös túró-margarin arány túl vajas.




FLAMINGÓ SZELET

A tésztához: 30dkg liszt, 4ek porcukor, 1ek. zsír, 1db tojás, 1dkg szalalkáli,
1 császárkörte aroma, 1-2dl tej.

A krémhez: 20dkg margarin, 25dkg porcukor, 6dl tej, 6ek liszt,1cs.van.cukor.
(vagy 1,5cs. vanília puding 6dl tejben megfőzve)
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, és három lapot sütünk belőle.
A krémhez a margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaniliás cukorral.
A tejből lisztel sűrű pépet főzünk és ha kihűlt a margarinos krémhez keverjük. A tésztalapokat megkenjük a krémmel. Másnapra megpuhul és jól szeletelhető.




Gesztenyés csókok / Stahl Judit receptje

Hozzávalók:
15 dkg puha vaj, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 6 dkg liszt, 1 narancs, 2 cs. gesztenyemassza.

A puha vajat kézi robotgéppel habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként belepottyantjuk a tojásokat, és alaposan eldolgozzuk őket. Belereszeljük a megmosott, megtörölt narancs héját, és a robotgép segítségével a vajas alapba belekeverjük a felengedett, darabokra tördelt gesztenyemasszát is. Miután az egészet összehabosítottuk, fakanállal belevegyítjük a lisztet. Sütőpapírral kibélelünk 2 - 3 tepsit, a sütőt 180 fokra bemelegítjük.  A masszát habzsákba töltjük és 2 cm- re egymástól kis csillagokat nyomunk. 10 - 15 percig sütjük. Csak egy kis színt kell kapnia!!!!

Megjegyzés : eddig ha robotgéppel készítettem, sütés közben a kis csillagok mindig lelapultak! Ha viszont simán villával kevertem ki a hozzávalókat, nem lapultak le, sütés közben is szépen megtartotta a formáját a süti! És ami a legfontosabb, hogy a gesztenyemasszát felhasználás elött csak kb. 30 perccel vegyük ki a mélyhütőből! Éppen csak annyira olvadjon fel, hogy villával össze tudjuk törni, nem baj, ha kemény!
Szóval, ha valaki azt szeretné, hogy ne csak finom, hanem mutatós is legyen ez a gesztenyés finomság, akkor ne robotgéppel készítse! 


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése