Tészta:
15 dkg porcukor
25 dkg liszt
1 tojás
12.5 dkg margarin
1 cs. sütőpor
1 ek. kakaó
Kókuszos töltelék:
6 tojásfehérje kemény habja
25 dkg porcukor
25 dkg kókuszreszelék
Sárga krém:
6 tojássárgája
3 ek. liszt
3 dl tej
12.5 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 db étcsokis tortabevonó
3 ek. liszt
3 dl tej
12.5 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 db étcsokis tortabevonó
Elkészítés:
A sütőporos, szitált lisztet összemorzsoljuk a margarinnal,hozzáadjuk a cukrot, kakaót, tojásokat, s összegyúrjuk.
2 lapra nyújtjuk.
Az egyiket kikent, lisztezett közepes tepsibe fektetjük.
A kókuszos töltelék hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot, ráöntjük a tésztára.
Erre jön a tészta másik fele, és előmelegített sütőben kisütjük.
A kihűlt tésztára jön a sárga krém:
Ehhez a tejet felforraljuk, felöntjük vele a liszttel, cukorral elkevert tojássárgáját, s sűrűre főzzük.
Ha kihűlt, elegyítjük a habosra kavart Rámával.
Tetejét tortabevonóval leöntjük.
A sütőporos, szitált lisztet összemorzsoljuk a margarinnal,hozzáadjuk a cukrot, kakaót, tojásokat, s összegyúrjuk.
2 lapra nyújtjuk.
Az egyiket kikent, lisztezett közepes tepsibe fektetjük.
A kókuszos töltelék hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot, ráöntjük a tésztára.
Erre jön a tészta másik fele, és előmelegített sütőben kisütjük.
A kihűlt tésztára jön a sárga krém:
Ehhez a tejet felforraljuk, felöntjük vele a liszttel, cukorral elkevert tojássárgáját, s sűrűre főzzük.
Ha kihűlt, elegyítjük a habosra kavart Rámával.
Tetejét tortabevonóval leöntjük.
Burkifli
Hozzávalók:
1 csomag bolti
leveles tészta
Töltelék : 2 db
tojásfehérje, 12 dkg cukorral felverve és összekeverve 6 dkg dióval és kevés
fahéjjal. A tésztát téglalap
alakúra kinyújtjuk.
Hosszában 3
részre osztjuk. A felvágott részek felső felére ráhelyezzük a diós–habos
masszát. Feltekerjük őket. Lekenjük tojással. Végül a csíkokat megfelezzük és
kifli formát formázunk belőle. A tetejét darált dióval szórjuk. 6 db
kifli lesz belőle.
Előmelegített sütőben
200-220 fokon sütjük.
Darázsfészek ( Latsia )
2 dkg
élesztőt 2, 5 dl tejben 4 dkg cukorral felfuttatunk, majd hozzáadunk 2 tojás
sárgáját, 15 dkg margarint, egy csipet sót és 40 dkg lisztet.
Jól kidolgozzuk, majd 45 percig langyos helyen kelesztjük.
Kelés után kilisztezett nyújtódeszkára borítjuk a tésztát, és 1 cm vastagra,
téglalap alakúra nyújtjuk.
10 dkg vajat vagy margarint 14 dkg cukorral habosra keverünk, és a kinyújtott
tésztára kenjük, 10 dkg durvára tört dióval megszórjuk és feltekerjük, mint a
bejglit.
Majd 3 cm széles darabokra vágjuk és kivajazott tepsibe állítjuk, egymástól 2
cm távolságra.
Ezután 30 percig meg kelesztjük, majd közepesen meleg sütőben sütjük.
Anyukám
megjegyzései:
- darált dióval csinálja, nem darabolttal
- amikor a feltekert nyers tésztát felszeleteli, úgy teszi a tepsibe a tekercseket, hogy a végüket picit alájuk hajtja, ettől a sülés közben kiszivárgó cukros dió nem ég oda.
Latsia:
- a tésztájának igen lágynak, de azért dolgozhatónak kell lennie.
- ha túl lágynak érzed, nyugodtan tegyél bele meg egy kis lisztet, semmit nem ront rajta,
- és locsold meg feltétlenül sülés közben /amikor pirulni kezd / azzal a cukros tejjel, mert nagyon finom lesz tőle!
- darált dióval csinálja, nem darabolttal
- amikor a feltekert nyers tésztát felszeleteli, úgy teszi a tepsibe a tekercseket, hogy a végüket picit alájuk hajtja, ettől a sülés közben kiszivárgó cukros dió nem ég oda.
Latsia:
- a tésztájának igen lágynak, de azért dolgozhatónak kell lennie.
- ha túl lágynak érzed, nyugodtan tegyél bele meg egy kis lisztet, semmit nem ront rajta,
- és locsold meg feltétlenül sülés közben /amikor pirulni kezd / azzal a cukros tejjel, mert nagyon finom lesz tőle!
Diós hókifli
Hozzávalók:
30 dkg Rama sütőmargarin, fél citrom reszelt héja, 1 db tojás, 2 db
tojássárgája, 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 50 dkg
finomliszt, 1 csomag vaníliás cukor, porcukor a szóráshoz.
Elkészítése:
A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgákat,
cukrot, vaníliás cukrot, a darált diót és a reszelt citromhéjat. A tésztát
összegyúrjuk, és 30 percre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután lisztezett
deszkán kinyújtjuk, korongokat szaggatunk belőle, melyeket kifli alakban
összetekerünk.
Sütőpapíron előmelegített sütőben 10 percig sütjük 180 °C fokon. Még melegen
kristálycukorba vagy porcukorba forgatjuk.
Diós lepény /vadrózsa
Hozzávalók: 46 dkg rétesliszt, 39 dkg margarin, 26 dkg
porcukor, 4 db tojás sárgája, 0,7 dl rum, csipetnyi só.
A töltelék: 6 db tojás fehérje, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom
reszelt héja,20 dkg margarin, 20 dkg darált dió
Elkészítése: a 4 db tojássárgáját, a margarint, a lisztet, a cukrot, a
csipetnyi sót, és a rumot
összedolgozzuk, és egy habkártyával a sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk.
A töltelékhez habosra keverjük a margarint a cukorral, vaníliás cukorral, majd
hozzáadjuk a darált diót.
A 6 db tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként összevegyítjük a diós
masszával.
A tölteléket rásimítjuk a tésztára, és előmelegített 180 fokos sütőben sütjük.
41 x 29 cm -es tepsiben sütöttem.
Diós
linzervirágok /vadrózsa
Hozzávalók: 38 dkg liszt, 30 dkg őrölt dió, 18 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás
cukor, 30 dkg margarin, 3 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só
A tetejére: 1 felvert tojás, 1 maréknyi durvára aprított dió
A hozzávalókból linzertésztát készítünk, és 12 órára a hűtőbe tesszük, hogy
feldolgozható állagúvá váljon.
2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. A lyukas virágokat lekenjük
felvert tojással, és meghintjük a durvára aprított dióval, majd 180 fokos,
előmelegített sütőben sütjük.
Ha kihűltek, sárgabarack lekvárral összeragasztjuk.
Ebből az adagból 6 cm átmérőjű kiszúróval készítve 30 db összeragasztott süti
lett.
Megjegyzés: Alaposan meg kell lisztezni alatta a munkalapot, hogy oda ne
ragadjon. Ha mégis megtörténne, akkor késsel alá kell nyúlni. Mivel sok dió van
benne, ezért nehezebb vele dolgozni, de megéri.
Epres piskóta omlett ( 10 db )
Hozzávalók a piskótához : 6 tojás, 12 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, fél cs.
sütőpor, 2 ek. víz
Hozzávalók a krémhez : 30 dkg túró, 2 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1 citrom héja, 1 cs.
vaníliás cukor
20 dkg eper
Elkészítés :
6 tojássárgáját 6 dkg kristálycukorral
és a 2 ek. vízzel habosra jól kikeverjük.
6 tojásfehérjét 6 dkg kristálycukorral
kemény habbá verünk. A sütőport a liszttel elkeverjük
A tojássárgás masszát a felvert fehérjéhez
adjuk, hozzáöntjük a sütőporos lisztet és laza mozdulatokkal összekeverjük. A
tepsire rakott sütőpapírra kb. 16-17 cm átmérőjű köröket rajzolunk. ( én leveses
csésze alátétjét rajzoltam körbe ) A körökre egyformán eloszlatjuk a tésztát,
szépen elsimítjuk és 180 fokon pár perc alatt megsütjük. A sütőpapírról szépen
le lehet húzni.
Krém : A
túrót szitán áttörjük, a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. A
citrom héját belereszeljük. A tejszínt felverjük és a túrós masszához keverjük.
Habzsákba töltjük és a képen látható módon a piskóta egyik felére nyomjuk. ( a
piskótának arra az oldalára amelyik a sütőpapíron volt ) Ezután középen
összehajtjuk és a széleit eper darabkákkal díszítjük, porcukorral tálaljuk.
Fantás szelet
Tészta :
4 ek lisztet 1 cs. sütőporral és 2 ek. kakaóporral összekeverünk.
6 tojássárgáját 6 ek. porcukorral kikeverünk és hozzáadunk 1 dl olajat.
6 tojásfehérjét felverjük.
A tojássárgás cukorhoz először a felvert
fehérjét keverjük hozzá laza mozdulatokkal majd végül a sütőporos lisztet.
Túrókrém : 25 dkg rámát 25 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 25 dkg
túrót és citrom lereszelt héját.
Fantás krém : 7 dl bármilyen szénsavas narancsos üdítőital, 2 cs. vaniliás pudingpor,
2 ek. cukor
Ugyanúgy pudingot főzünk csak nem tejjel,
hanem a narancsos üdítővel.
Összeállítás : A piskótára rákenjük a
túrókrémet, arra pedig a fantás pudingot ( ezt melegen kell ! )
Rakhatsz a túróra narancs, mandarin gerezdeket
is.
Én a túrókrémbe egy kicsit több túrót teszek
és annyival kevesebb margarint. Nekem a 25-25-ös túró-margarin arány túl vajas.
FLAMINGÓ SZELET
A tésztához: 30dkg liszt, 4ek porcukor, 1ek. zsír, 1db
tojás, 1dkg szalalkáli,
1 császárkörte aroma, 1-2dl tej.
1 császárkörte aroma, 1-2dl tej.
A krémhez: 20dkg margarin, 25dkg porcukor, 6dl tej, 6ek liszt,1cs.van.cukor.
(vagy 1,5cs. vanília puding 6dl tejben megfőzve)
A tészta hozzávalóit
jól összedolgozzuk, és három lapot sütünk belőle.
A krémhez a margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaniliás cukorral.
A tejből lisztel sűrű pépet főzünk és ha kihűlt a margarinos krémhez keverjük. A tésztalapokat megkenjük a krémmel. Másnapra megpuhul és jól szeletelhető.
A krémhez a margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaniliás cukorral.
A tejből lisztel sűrű pépet főzünk és ha kihűlt a margarinos krémhez keverjük. A tésztalapokat megkenjük a krémmel. Másnapra megpuhul és jól szeletelhető.
Gesztenyés csókok / Stahl Judit receptje
Hozzávalók:
15 dkg
puha vaj, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 6 dkg liszt, 1 narancs, 2
cs. gesztenyemassza.
A
puha vajat kézi robotgéppel habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként
belepottyantjuk a tojásokat, és alaposan eldolgozzuk őket. Belereszeljük a
megmosott, megtörölt narancs héját, és a robotgép segítségével a vajas alapba
belekeverjük a felengedett, darabokra tördelt gesztenyemasszát is. Miután az
egészet összehabosítottuk, fakanállal belevegyítjük a
lisztet. Sütőpapírral kibélelünk 2 - 3 tepsit, a sütőt 180 fokra
bemelegítjük. A masszát habzsákba töltjük és 2 cm- re egymástól kis
csillagokat nyomunk. 10 - 15 percig sütjük. Csak egy kis színt kell
kapnia!!!!
Megjegyzés
: eddig ha robotgéppel készítettem, sütés közben a kis csillagok mindig
lelapultak! Ha viszont simán villával kevertem ki a hozzávalókat, nem lapultak
le, sütés közben is szépen megtartotta a formáját a süti! És ami a
legfontosabb, hogy a gesztenyemasszát felhasználás elött csak kb. 30 perccel
vegyük ki a mélyhütőből! Éppen csak annyira olvadjon fel, hogy villával össze
tudjuk törni, nem baj, ha kemény!
Szóval,
ha valaki azt szeretné, hogy ne csak finom, hanem mutatós is legyen ez a
gesztenyés finomság, akkor ne robotgéppel készítse!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése