2013. augusztus 28., szerda

Süti receptek Eszterlilitől 3.


Forrás (receptek és képek): Andi konyhája

Gesztenye rolád / 2 rúd kb. 20 szelet

Hozzávalók:

A tésztához: 6 tojássárgája, 12 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 6 tojás felvert habja, 1/2 kávéskanál sütőpor

A krémhez: 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliapuding, 4 dl tej, 15 dkg gesztenyemassza

A töltelékhez: 35 dkg gesztenyemassza, kb.20dkg étcsokoládé-bevonó

6 tojásból piskótatészta-masszát készítünk úgy, hogy 6dkg cukrot a sárgájához, 6 dkg -ot pedig a tojásfehérjéhez adunk. A piskóta masszát kétfelé osztjuk. Sütőpapíron egyenletesen elkenjük. 180 Celsius-fokos sütőben megsütjük, még melegen felcsavarjuk.
A margarint a porcukorral habosra keverjük, a vaníliás pudingport tejjel felfőzzük, majd langyos állapotban a krémhez adjuk, és a gesztenyemasszát hozzákeverjük.
A piskótalapot kiterítjük, levesszük a sütőpapírt, majd a krémmel egyenletesen megkenjük. A maradék gesztenyemasszát kisodorjuk a tészta hosszának megfelelően, ráhelyezzük a megkent piskótára, és felcsavarjuk. Egy órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük. Gőz fölött csokoládét melegítünk, majd a piskóta roládot bevonjuk. Kihűlés után szeleteljük. 
Öntsünk egy kevés olajat a megmelegített csokoládéba, mert akkor a bevont gesztenye rolád külseje szép fényes lesz.






Habos linzer / 40-50 db


30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 db tojássárgája
 reszelt citromhéj

A hozzávalókból linzertésztát készítünk. Vékonyra, kb. 3 mm - esre nyújtjuk. Karikákat szaggatunk belőle, sütőpapíros tepsire tesszük és kisütjük.

A hab készítése :

Hozzávalók : 4 tojásfehérje, 36 dkg kristálycukor

24 dkg cukrot kevés vízzel ( éppen , hogy ellepje a cukrot ) sűrűre főzzük. Közben a tojásfehérjét  a maradék 12 dkg cukorral kemény habbá verjük. Lassan csurgatva hozzáadjuk a főzött cukrot. A főzött cukorral együtt még egy rövid ideig a habot tovább verjük. Ezután nyomózsákba tesszük és a linzerkarikákra formázzuk. Utána a sütő legalacsonyabb fokozatán ( 100 fokon ) szárítjuk. Nem kell túl sokáig, csak kb. 15-20 percig. Mikor megszáradtak a közepébe lekvárt nyomunk. Olvasztott csokoládéval díszítjük.




Hatlapos

Tészta : 60 dkg liszt, 10 dkg zsír vagy margarin, 12 dkg porcukor, 1 szalakáli , 2 tojás és annyi tej amennyit felvesz ( kb. 4 dl )

Krém : 4 cs. vanília pudingpor + kakaópor, 1.70 L tej, ízlés szerint cukor, 1 vaníliás cukor

Elkészítés : A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 6 egyforma részre elosztjuk és nagyon vékonyra kinyújtjuk. A lapokat villával megszurkáljuk, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel Sütőpapíron, 180 fokon pár perc alatt megsütjük.
A pudingot a szokásos módon elkészítjük. Ha valaki szereti a hatlapost túl csokisan az csak csoki pudingporból készítse, aki nem az vanília pudinggal és abba szitáljon kakaóport.

A pudingot melegen kell a lapok közé kenni, hűtőbe helyezni és szeletelés előtt több órán keresztül állni hagyni.





Házi túrós kifli / lardy

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg zsiradék, 4 dkg élesztő, 4 dkg cukor, 1 tojás 1 dl tej, csipet só, +1 tojás a kenéshez

Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral elkevert tejben, elmorzsoljuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a felfutottélesztőt és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük amíg elkészül a túrótöltelék. 


Töltelékhez: 25 dkg túrót 12 dkg cukorral 1 dl tejföllel, 5 dkg mazsolával, 3 dkg búzadarával és 1 citrom reszelt héjával összekeverünk. A tésztát 8 cipóra osztjuk, majd kerek lapokká nyújtjuk, és egyenként 8 cikkre vágjuk. Minden cikkre teszünk a töltelékből, feltekerjük, felvert tojással megkenjük. 180 fokos sütőben sütjük. Még melegen behintjük vaníliás cukorral. Ebből a mennyiségből 64 apró kiflink lesz. Nem érdemes kevesebbet készíteni, finom omlós.

Nekem kb. 30 - 32 dkg túró kellett hozzá! 






Hókifli / Sütis néne receptje alapján

Hozzávalók : 50 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 ek. porcukor, 2 dkg élesztő, csipet só, ha szükséges 1 – 1.5 dl tej


A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.Ha a tészta esetleg nem állna össze, kevés langyos tejet lehet még hozzá tenni, míg elérjük a megfelelő állagot.Kétfelé vesszük, letakarva 15-30 percig pihentetjük.3 mm vastagságúra nyújtjuk, köröket szaggatunk belőle, majd megtöltjük.


Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.


A töltelék lehet bármi, dió, lekvár, mák. Én most gesztenyéset és lekvárosat készítettem. Feltekerjük, kifliket hajtunk belőlük.
Sütőpapíros tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.

Finom, puha, omlós tészta!





Tejszínes karamella (omlós és nagyon finom! )

Hozzávalók:50 dkg kristálycukor, 4 dl tejszín, 2 dl tej, 1 vaníliarúd, alufólia, a kenéshez olaj.

Elkészítés:

A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, belét kikaparjuk, majd mindkettőt a lábosba tesszük. Alacsony, legfeljebb közepes hőfokon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz (olyasmi, mint egy krém). Ekkor a vaníliarudat kivesszük. Az alufóliát többszörösen összehajtva erős sínt készítünk, és a tepsiben egy 20x20 cm-es részt elkerítünk. A fóliát és a tepsit olajjal jól megkenjük. Kb. másfél cm-es vastagságban beletöltjük a karamellmasszát, elsimítjuk, majd hűlni hagyjuk. Még langyosan éles késsel 2x2 cm-es kockákra vágjuk, a tepsiben teljesen kihűtjük.
A tejszínes karamellát fémdobozba vagy alufóliával kibélelt kartondobozba rakjuk.



Kardinális szelet

Hozzávalók:
8 tojásfehérje, 18 dkg kristálycukor, 2 tojás, 3 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 15 dkg baracklekvár

A tojásfehérjéket verd habbá úgy, hogy közben beleszórod a kristálycukrot. A két egész tojást a tojássárgájákkal meg a porcukorral keverd fehéredésig, add hozzá a vaníliás cukrot meg a lisztet, és alaposan dolgozd el.
Fektess a tepsire két darab 15 * 40 centis sütőpapírt. A fehér masszát töltsd csillagcsöves nyomózsákba és nyomj a papírokra hosszában 3 – 3 csíkot úgy, hogy köztük 1 – 1 ujjnyi távolság maradjon. Ezt töltsd ki a sárga masszával.
Tedd a tepsit előmelegített sütőbe és 180 fokon 10-15 perc alatt süsd meg. Fejtsd le róla a papírt, majd az alsó felüket kend meg baracklekvárral és tapaszd őket egymáshoz.
Rövid ideig pihentesd, majd kétujjnyi szeleteld fel. Szitálj rá porcukrot.

Én piramisszerűen csináltam.
Csináltam 2 db - 4 fehércsík közé nyomott 3 sárga csíkot.
 1 db - 3 fehércsík közé nyomott 2 sárga csíkot
 1 db - 2 fehércsík közé nyomott 1 sárga csíkot  és még maradt egy fehér csík a végén amit ki tudtam nyomni a zsákból. Ezeket építettem egymásra.






Képviselőfánk

Tészta :  
22.5 dkg liszt
22.5 dkg zsír
2, 25 dl víz
8 tojás
2 dkg kristálycukor, csipet só

A vizet a zsírral, sóval, cukorral üstben nyílt lángon felforraljuk majd állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztet.Ezt addig keverjük, amíg össze nem áll és el nem válik ez a massza az edény falától. A felfőzött masszához gépi habverővel egyesével hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük. A képvislőfánk tésztának krémszerűnek kell lennie. Ha kemény a tészta akkor tegyünk még bele 1 tojást. Nyomózsákból sütőpapírra halmozunk 6-7 cm-es halmokat. A tésztát sütés elött egy fél órát pihentessük. Forró, 220 fokos sütőben megsütjük. Közben nem szabad a sütő ajtaját nyitogatni mert akkor összeesik a tészta.

Sárga krém :

2 zacskó vaniliás pudingport kevés vízzel kikeverni. 8 dl vizet 8 evőkanál cukorral felforralni és hozzáadni a kikevert pudingporhoz. Tűzön jól besűríteni, hogy ne legyen folyékony.
6 tojás fehérjét 10 dkg cukorral keményre verni és hozzáadni habverővel a forró pudinghoz.

A tészták tetejét levágni és olvasztott cukorba mártani ( karamellizált cukorba ) és mogyorószórással megszórni.

A sárga krémet melegen kell beletölteni a tészta aljába. Ha kihűlt akkor tejszínhabot nyomunk rá és ráhelyezzük a tetejét.

Ebből a mennyiségből kb. 21 db nagy fánk lesz.

Előforduló hibák :

  1. A képviselőfánk tészta híg, folyékony. A hiba oka, hogy meleg helyen dolgoztunk, a zsiradék megolvadt, s a keveréssel készített hab összeesett. A hibát úgy javíthatjuk ki, hogy hűtőszekrényben lehűtjük, majd újból kikeverjük.
  2. Alakítás közben folyósodik a képviselő – fánk tészta. A hiba oka, hogy meleg helyen dolgoztunk, vagy a kéz melegétől olvadt meg a tészta zsiradéktartalma. A hibán úgy segíthetünk, hogy a nyomózsákból a tésztát kiürítjük, lehűtjük, majd kevés tojásfehérjét adva hozzá, ismét kikeverjük. Az átdolgozott tészta sütéskor a szokásosnál jobban terül.
  3. A tészta emulziója megbomlik, szaknyelven összefut. ( valamelyik összetevő kicsapódik ) A hiba oka : nagyobb víztartalmú vajat dolgoztunk fel, vagy gyorsan adagoltuk a tojásokat. A gondos elkeverésre mindig ügyeljünk. 





Kinder bueno

Hozzávalók:
6 db tojásfehérje
6 evők. cukor
1 evők. étolaj
2 evők. liszt
2 evők. zsemlemorzsa
1/ 2 csomag sütőpor
15 dkg vágott dió
kb. 1/2  üveg mogyorókrém
háztartási keksz

Krém: 1/ 2 liter tej
6 db tojássárgája
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás puding
3 evők. liszt
10 dkg csokoládé
25 dkg margarin
2 dl tejszín



Elkészítés:
A 6 db tojásfehérjét a cukorral felverjük.Hozzáadjuk az étolajat, a sütőporos lisztet és zsemlemorzsát. Tepsibe tesszük és megszórjuk a vágott dióval, majd megsütjük, a meleg tésztát megkenjük mogyorókrémmel.
A tejből, tojássárgájából, cukorból, vaníliás pudingporból és a lisztből krémet főzünk, elfelezzük. Az egyik felébe belekeverjük a megolvasztott csokoládét. Kihűtjük. A margarint két részre osztjuk és belekeverjük a sárga és a csokis krémbe.
A tésztát megkenjük mogyorókrémmel, majd rákenjük a sárga krémet, ezt beborítjuk tejbe mártogatott háztartási keksszel, erre jön a csokis krém, a tetejére a 2 dl tejszínből vert kemény habot tesszük.

Édesszájúaknak ajánlom!








Kókuszcsók

A világ legegyszerűbb keksz-szerűsége, ha kezdeni kell valamit megmaradt tojásfehérjével:-)

Hozzávalók:
4 tojásfehérje
25 dkg porcukor
25 dkg kókuszreszelék
1 kk vanília esszencia
reszelt citromhéj
fél citrom leve
csipet só

A tojásfehérjéket habbá vertem csipet sóval, hozzáadtam a porcukrot, kókuszreszeléket, vanília esszenciát (saját gyártmány), citromhéjat és levet, majd egynemüsítettem. Nedves kézzel kis golyókat készítettem, sütőpapírral bélelt tepsire raktam, előmelegített sütőben 150 fokon sütöttem, kb 20 perc alatt kész volt. Jó kis rágcsálnivaló:-)



Kókusz szelet / Timi 30 receptje és fotója az NLC-ről


Tészta: 30dkg liszt,1/2cs sütőpor,2ek kakaópor,15dkg porcukor,1tojás, 15dkg margarin

Töltelék: 6db tojásfehérje,20dkg porcukor,20dkg kókuszreszelék

Krém:
6tojás sárgája,3ek liszt,3dl tej,4cs van.cukor,25dkg margarin, 20dkg porcukor, csoki reszelék

Elkészítés: 
A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben összekeverjük, majd 2db félkeménységű  cipót formálunk belőle. Ha nem akar összeállni, akkor tegyünk bele 2-3ek tejet. A tojásfehérjéket habbá verjük, beleöntjük a porcukrot és jól elkeverjük. A kókuszt is belekeverjük.
A két cipót vékonyra kinyújtjuk a tepsit kikenjük margarinnal és beleterítjük az egyik lapot. Rákenjük a kókuszos tölteléket, beterítjük a másik lappal. Közepes lángnál 20percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. 


A krém készítése: a tejet elkeverjük a tojás sárgákkal, a van.cukorral, liszttel, és sűrű krémet főzünk belőle, majd hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral elkeverjük ,a kihűlt krémet hozzáadjuk, és csomómentesre eldolgozzuk. Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tészta tetejére, csoki reszelékkel megszórjuk.  (a közepe olyan lesz mint a bonty csoki)
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése