2013. szeptember 3., kedd

Karácsonyfa süti


Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg kenyérliszt, 5 dkg cukor, 7 g porélesztő, 1/2 teáskanál só, 1,2 dl tejföl, 1,2 dl víz, 2 tojás 6 dkg puha vaj.

A töltelékhez: 25 dkg aszalt áfonya (lehet barack vagy szilva is), 15 dkg barna cukor, 12 dkg durvára vágott dió, 8 dkg puha vaj, 2 evőkanál olvasztott vaj, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1,2 dl víz

A díszítéshez: 50 ml juharszirup vagy méz, 10 dkg porcukor, 1-2 teáskanál tej, piros és zöld színű cukorkák

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos, cukrozott vízben. A tejfölt is langyosra melegítjük, majd a többi alapanyag hozzáadásával lágy kalácstésztát dagasztunk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük 1-1,5 óra alatt.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az aszalt áfonyát a vízzel felforraljuk, letakarjuk és alacsony fokozaton további 5 percig főzzük. Hozzákeverjük a barna cukor felét, majd kavargatva tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik, ezután hagyjuk kihűlni. Az apróra vágott diót összekeverjük a puha vajjal, a maradék barna cukorral és a fahéjjal.

A megkelt tésztát 2 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk 55x25 cm nagyságú téglalappá. Megcsurgatjuk az olvasztott vajjal, ezután elkenjük rajta a diós keverék felét, majd az áfonyás massza felét is. Szorosan felcsavarjuk bejgliszerűen, a tészta szélét összecsípjük. A rudat elosztjuk két részre, majd addig felezzük mindegyik részt, amíg 16 egyforma darabot nem kapunk.

Sütőpapírral ellátott tepsi felső részén középre teszünk egy szeletet, ezután soronként mindig 1 csigával többet helyezünk el úgy, hogy fenyőformát kapjunk. A rúd széléről vágott szeletből alakítjuk ki a fa törzsét. Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük nagyjából 30 perc alatt. Még melegen megkenjük a felhevített juharsziruppal és hagyjuk kihűlni.

A fehér mázhoz összekeverjük a porcukrot annyi tejjel, hogy sűrű masszát kapjunk.

Nejlonzacsóba kanalazzuk, majd a zacskó egyik sarkát ollóval lecsípjük, ennek segítségével rajzoljuk meg a girlandokat. Színes cukorkákkal díszítjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése