2013. szeptember 10., kedd

Mézes krémes

Hozzávalók:

Tészta: 
60 dkg liszt
15 dkg porcukor
9 dkg zsír
2 egész tojás
4 ek méz
4 ek tej
1 tk szódabikarbóna

Töltelék:
6dl tej
3 tojássárgája
4 púpozott evőkanál liszt
10 dkg porcukor
2 cs vaniliás cukor
25 dkg Rama
20 dkg porcukor
3 tojásfehérje

A tésztához a mézet felolvasztjuk, és hagyjuk hűlni.
A lisztet összekeverjük a porcukorral, szódabikarbónával, majd a zsírt elmorzsoljuk benne.
Kis fészket csinálunk, a tojást, tejet, és a kihűlt mézet a közepébe tesszük, és puha tésztát gyúrunk belőle.
4  részre osztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátulján előmelegített sütőben, 190 fokon mind a 4 lapot kisütjük egymás után.
A lapokat akkorára nyújtsuk ki, mint amekkora a tepsi hátulja. Ha nagyobbra sikerül, akkor vágjuk le a szélét sütés előtt, mert akkor könnyebb lesz lecsúsztatni a tepsi hátuljáról a megsült tésztát. (Késsel alá szoktam nyúlni, és szépen lecsúszik a tepsiről.)
A krémhez a tojássárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral és a liszttel csomómentesre keverjük.
A tejet feltesszük melegedni, belekeverjük a tojásos masszánkat, és sűrű pudingot főzünk belőle. Hagyjuk hűlni.
A margarint és a porcukrot habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
Amikor a pudingunk kihűlt, először a vajas krémmel jól összekeverjük, majd a habot óvatosan belekeverjük.
Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.
Egy éjszakát áll és másnap megpuhul a krémtől a tészta, és lehet tetszőlegesen szeletelni és fogyasztani

Sütési hőfok: 180 fok

forrás: http://www.nosalty.hu/recept/mezes-kremes-4


Shephard:
Én úgy csinálom a Mézes krémest, hogy mikor megvan a kész tészta mérlegen külön lemérem a 4 részt, így pont egyforma lesz, aztán amikor nyújtom addig nyújtom ameddig a tészta bírja, már sokszor csináltam, eddig sosem volt vele problémám, mindig sikerült, jó nagy lapok lettek belőle!


Nonamona:
Ha segíthetek mézeskrémes ügyben:
nagyon vastagon kendd be margarinnal a tepsi hátulját, és azon nyújtsd ki a tésztát. Egyrészt nem szakad, mert nem kell áttenni, másrészt pedig nagyon vékonyra lehet nyújtani. Ha esetleg luk lesz rajta, a széléről lecsípett darabkával befedve simán eltünteted a lukat!
Nekem meg csak az vált be. Ráadásnak, amikor megsült, csak lecsúsztatom a tepsi tetejéről egy tiszta abroszra, és nem küzdök vele!!!
LondonEye:

Mézes krémest én gyakran sütök, de a tésztát véletlenül se a tepsi hátán sütöm, hanem a tepsibe teszek sütőpapírt és azon vagy nyújtófával kinyújtom és úgy kerül a tészta bele, vagy szétnyomogatom a kezemmel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése