2013. szeptember 14., szombat

Házi sajt 1.

Hozzávalók 20-22 dkg sajthoz

a natúr változathoz:
1,5 l lehetőleg házi, zsíros tej
kb. 3 evőkanál 10%-os ecet vagy friss citromlé
az ízesítéshez:

friss vagy szárított fűszerek


A tejet - lehetőleg vastag talpú edényben - felforraljuk. Közben egy szűrőt laza szövésű anyaggal bélelünk, és magasabb tál fölé helyezzük. Amikor a tej forrni kezd, kanalanként, óvatosan kevergetve beleöntjük a savanyító anyagot. Addig folytatjuk, amíg a sárgászöld színű savót meg nem látjuk, a fehér rész pedig túrószerűen össze nem áll. Akkor az edényt letakarjuk, és 10-15 percig állni hagyjuk, majd a túrós részt leszűrjük.
Amikor már kissé hűlt (nehogy megégessük vele a kezünket!), az anyagot a sarkoknál összefogjuk, és kissé kipréseljük a lét, majd a tetejét kicsit megnyomkodva, hagyjuk teljesen kihűlni. (Azóta már úgy is csináltam, hogy az anyagot a sarkainál összekötöztem, és fakanálra lógatva hagytam kb. fél-egy órát csöpögni, úgy is jó.)
Egy-két órára hűtőbe tesszük, és máris használhatjuk, de több napig eláll.


Forrás és felhasználási, ízesítési javaslatok:
http://katakonyha.blogspot.hu/2013/09/panir-azaz-savosajt.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése