2013. szeptember 2., hétfő

Töltött oldalas koszorú

Hozzávalók:

3 evőkanál vaj
2 kisebb fej vöröshagyma, finomra vágva
5 gerezd fokhagyma, összezúzva
3 szár zeller, finomra aprítva
2 alma, hámozva, vékony szeletekre vágva
0,5 csészényi zsemlemorzsa
nagy csokor petrezselyem, apróra vágva
50 dkg darálthús
3 evőkanál pirospaprika
só, bors
2 kg oldalas

Máz: 2 evőkanálnyi mézet keverjünk el 1 nagy evőkanálnyi mustárral.

A töltelékhez olvasszuk fel a vajat, amikor már nem habzik, adjuk hozzá a hagymát, folyamatosan kevergetve pirítsuk meg, majd keverjük hozzá a zellerszárat és az almát. Pároljuk meg, anélkül, hogy megpirítanánk. Öntsük át egy tálba a keveréket, adjuk hozzá a darálthúst, a fűszereket és a zsemlemorzsát. Keverjük össze alaposan a hozzávalókat.
Készítsük elő az oldalast. A csontos oldalán minden bordánál hasítsuk be kissé egy éles késsel, a húst nyomkodjuk vissza, hogy a csont kilógjon. Sózzuk meg, majd egy tűzálló tálon formáljunk belőle koronát, tűzzük meg hústűvel, és kössük körbe fehér zsineggel. A csontvégekre tekerjünk alufóliát, hogy sütés közben ne égjen meg. A tölteléket halmozzuk a közepébe. (Az eredeti recept nem írja, de 1 dl fehérbort nem árt mellé önteni. ) Fedjük be alufóliával. Lassú tűznél, előmelegített sütőben 2 - 2,5 órán keresztül sütjük. Vegyük le az alufóliát, ellenőrizzük, hogy a hús átsült e.
A mézes keverékkel finoman kenjük át a húst és még 20 percre tegyük vissza a sütőbe, hogy szép pirosra süljön. Amikor elkészült, a fóliát, zsineget vegyük le a koronánkról.
Dekorálhatjuk színes, párolt zöldségekkel, melyeket szépen köréje helyezünk.


Izgalmas töltelék változat:
1,5 csésze szárított barack
0,5 csésze szárított szilva
1 alma hámozva, kimagozva, vékonyra szeletelve
1 körte hámozva, kimagozva, vékonyra szeletelve
2 mandarin hámozva, gerezdjeire szedve
2 dl brandy vagy jó konyak
1 dl rostos narancslé vagy narancslikőr
fahéj, szegfűszeg, szerecsendió

A szárított gyümölcsöket brandyvel, a narancslével és a fűszerekkel lassú tűzön forrásig melegítjük, lefedjük és hagyjuk állni egy éjszakát, sütés előtt hozzákeverjük az almát és a körtét. Ezzel töltjük meg a korona alakban elrendezett oldalast.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése