2013. október 15., kedd

Égethető gyurma

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
20 dkg só
1 evőkanál glicerin
1 dl hideg víz

A lisztet és a sót elkeverjük a glicerinnel, majd hozzádogozzuk a vizet. Óvatosan adagoljuk, mert ha túl nedves, ez is ragadós, vagyis használhatatlan lesz. Amikor már szilárd, formázható tésztát kapunk, lisztes gyúródeszkán elkészíthetjük a formákat (fél centinél vékonyabbra ne nyújtsuk a tésztát, mert elég). Ezeket aztán tegyük egy tepsire, amíg nem sütjük, takarjuk le egy papírral. Előmelegített sütőben, lisztezett sütőlapon sütjük (100 °C-on kb. fél órát), majd 150 °C-on még két órát szárítjuk. A kész tárgyakat érdemes két rétegben lakkozni. Természetesen ezt a fajtát is színezhetjük, ahogy szeretnénk (de kifesthetjük sütés után is), ha pedig több darabból álló remeket szeretnénk készíteni, a tésztát kicsit megnedvesítve összeragaszthatjuk a darabokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése