2013. október 25., péntek

Szedres és barackos galette

Hozzávalók: 
Tészta: 
25 dkg liszt 
15 dkg vaj 
2 evőkanál barna cukor 
4 evőkanál hideg tej 
csipet só 
Kenéshez: 1 tojás felverve 

Barackos töltelék: 
2 db érett barack 
1 evőkanál baracklekvár 
1 evőkanál szeletelt mandula 

Szedres töltelék: 
10 dkg szeder 
1 evőkanál szederlekvár (elhagyható) 
1 evőkanál barna cukor 
1 teáskanál reszelt citromhéj 

A tésztához a lisztet, a cukrot a sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat és kézzel morzsalékossá dolgozzuk. Beleöntjük a tejet, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. 
A tésztát kettévágjuk, és kisodorjuk kb. 20 cm-es körré. 
Az egyik tésztalapot baracklekvárral megkenjük, úgy, hogy kb. 2 cm-es peremet a szélétől elhagyunk, ráhelyezzök a felszeletelt barackot, majd a tészta szélét felhajtogatjuk. Megkenjük a tojással (esetleg a tojással megkent részre szórhatunk kevés barna cukrot is). A barack tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával. 
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve 190 fokon kb. 30 percig sütjük. 



A szedres változathoz a kigyújtott tésztát szintén megkenjük lekvárral, ráhelyezzük a szederszemeket, rászórjuk a citromhéjat, és a barna cukrot. 

Forrás:
http://orsicsibe.blogspot.hu/2011/08/szedres-es-barackos-galette.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése