2013. augusztus 29., csütörtök

Karácsonyi mézeskalács (Eszterlili)

Hozzávalók:

76 dkg liszt
34 dkg porcukor
10 szem szegfűszeg összetörve
3 kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál szódabikarbóna (nem sok).


Ezeket összekeverni.
Hozzáadni 4 egész tojást, 5 dkg Rámát, 6 evőkanál mézet (ne legyen ikrás). Összegyúrni, pihentetni 1 órát min. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, szaggatjuk formákkal. A tetejét tetszés szerint díszíthetjük sütés előtt vágott dióval, mogyoróval, mandulával, mazsoláva, színes tortadarval, s
ütés után felvert tojásfehérjével. A tojásfehérje egy részét lehet ételszínezékkel színezni. 
Gyorsan sül, ne hagyjuk sokáig a sütőben.

Nekünk ez évek óta sütött recept. Próbáltuk mézeskalács fűszerrel is, de így jobb. Én robotgéppel töröm össze a fűszereket. Rengeteg lesz belőle.

Évek óta sütjük, tökéletes recept. A fűszereket darab kiszámolom, robotgéppel töröm össze.


2013. augusztus 28., szerda

Süti receptek Eszterlilitől 3.


Forrás (receptek és képek): Andi konyhája

Gesztenye rolád / 2 rúd kb. 20 szelet

Hozzávalók:

A tésztához: 6 tojássárgája, 12 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 6 tojás felvert habja, 1/2 kávéskanál sütőpor

A krémhez: 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliapuding, 4 dl tej, 15 dkg gesztenyemassza

A töltelékhez: 35 dkg gesztenyemassza, kb.20dkg étcsokoládé-bevonó

6 tojásból piskótatészta-masszát készítünk úgy, hogy 6dkg cukrot a sárgájához, 6 dkg -ot pedig a tojásfehérjéhez adunk. A piskóta masszát kétfelé osztjuk. Sütőpapíron egyenletesen elkenjük. 180 Celsius-fokos sütőben megsütjük, még melegen felcsavarjuk.
A margarint a porcukorral habosra keverjük, a vaníliás pudingport tejjel felfőzzük, majd langyos állapotban a krémhez adjuk, és a gesztenyemasszát hozzákeverjük.
A piskótalapot kiterítjük, levesszük a sütőpapírt, majd a krémmel egyenletesen megkenjük. A maradék gesztenyemasszát kisodorjuk a tészta hosszának megfelelően, ráhelyezzük a megkent piskótára, és felcsavarjuk. Egy órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük. Gőz fölött csokoládét melegítünk, majd a piskóta roládot bevonjuk. Kihűlés után szeleteljük. 
Öntsünk egy kevés olajat a megmelegített csokoládéba, mert akkor a bevont gesztenye rolád külseje szép fényes lesz.



Süti receptek Eszterlilitől 2.



Forrás (receptek és képek): Andi konyhája


Bounty szelet II.
Tészta:
15 dkg porcukor
25 dkg liszt
1 tojás
12.5 dkg margarin
1 cs. sütőpor
1 ek. kakaó

Kókuszos töltelék:
6 tojásfehérje kemény habja
25 dkg porcukor
25 dkg kókuszreszelék

Sárga krém:

6 tojássárgája
3 ek. liszt
3 dl tej
12.5 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 db étcsokis tortabevonó

Elkészítés:
A sütőporos, szitált lisztet összemorzsoljuk a margarinnal,hozzáadjuk a cukrot, kakaót, tojásokat, s összegyúrjuk.
2 lapra nyújtjuk.
Az egyiket kikent, lisztezett közepes tepsibe fektetjük.
A kókuszos töltelék hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot, ráöntjük a tésztára.
Erre jön a tészta másik fele, és előmelegített sütőben kisütjük.
A kihűlt tésztára jön a sárga krém:
Ehhez a tejet felforraljuk, felöntjük vele a liszttel, cukorral elkevert tojássárgáját, s sűrűre főzzük.
Ha kihűlt, elegyítjük a habosra kavart Rámával.
Tetejét tortabevonóval leöntjük.


2013. augusztus 27., kedd

Süti receptek Eszterlilitől 1.


Forrás (receptek és képek): Andi konyhája

Aljnélküli túrós

Hozzávalók :
1 kg túró
15 dkg lágy margarin
5 evőkanál búzadara
2 evőkanál liszt
10 evőkanál kristálycukor
4 egész tojás
csipet só
reszelt citromhéj
1-2 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna ( vagy fél csomag sütőpor )

Tetejére :  1 pohár tejföl,  1 evőkanál liszt,  1 tojás

A hozzávalókat összekeverjük, közepes méretű lisztezett, zsírozott tepsibe öntjük.
A tetejére valókat kikeverjük, evőkanállal rácsurgatjuk és elsimítjuk a tetején.
Forró sütőben közepes lángon szép pirosra sütjük. ( Kb. : 40 perc )

Én sütőpapíron sütöttem!