2013. november 22., péntek

Üvegbe zárt emlékek



Forrás és még több kép, ötlet:

Hogyan tartsuk észben a szülinapokat, névnapokat.



Nonamona:
Nálunk mindig gond a szülinap-névnap fejben tartása, rendetlen vagyok e téren, na.
De ez nagyon jó ötlet, még ajándéknak is tökéletes!!!



Forrás:


Vörös bársony torta 3.

Kukelan:
"a bársonytortához a mascarpone helyett natúr tömlős sajtot szoktam venni. Tökéletesen megfelel és töredékébe kerül. Én az alábbi link alapján csináltam egyszer, és csodálatos lett. A sok hozzávaló miatt azt gondoltam, hogy bonyolult, de pillanatok alatt össze lehet dobni."

Hozzávalók / 8 adag
Tésztához:
30 dkg cukor
25 dkg Rama
5 db tojás
2,5 dl tejföl
1 ü vanília aroma
2 doboz (6 dkg) eperpiros ételszínező
35 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
1 tk ecet
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só

Krémhez:
25 dkg mascarpone
1 dl tejföl
10 dkg natúr vajkrém
30 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
fél citrom leve
2 dl tejszín
1 cs habfixáló

Elkészítés:
A tésztához a vajat, a cukrot és a sót habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett (én robotgéppel oldottam meg) egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, így egy krémes állagú tésztát kapunk.
Ehhez a keverékhez adjuk hozzá a tejfölben elkevert színezőt, majd a vanília aromát.
Amikor ezzel megvagyunk átváltunk fakanalas (kézi) keverésre, és óvatosan hozzáadagoljuk a lisztet és a sütőport, majd amikor a tésztánk már egynemű, akkor az ecetben felfuttatott szódabikarbónát.
A keveréket kivajazott tortaformába öntjük, és megsütjük.
Amíg a tészta sül, addig ki lehet keverni a krémet. A mascarponét a vajkrémmel és a tejföllel, valamint a vaníliával, a citromlével és a procukorral habosra keverjük, majd a végén hozzáadjuk a habfixálót.
Ezután felverjük a tejszínt, és lágyan a krémhez keverjük.
A kihűlt tortalapot 3 részre vágjuk, majd a két lapot megkenjük a krém felével. A maradék krémmel bevonjuk a tortát, és tetszés szerint díszítjük.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x10 cm

Forrás:
http://www.nosalty.hu/recept/barsony-torta-debmo-konyhajabol

Hóemberes hűtők





Biztos hogy valami öntapadós papírral oldották meg a dekorálást. Lehet kapni pl. öntapadós tapétákat is.  Ha figyelembe vesszük azt is hogy minél olcsóbb legyen, akkor valamilyen csomagolópapírból csinálnám a sálat, szines dekor papírból az orrát, feketéből a szemeket és gombokat. Lehet venni olyan ragasztót, ami két oldalas, abból kisebb darabokat vágnék, és azzal rögzíteném a hűtőre.

A másokik képen szerintem textilből van a sál, és talán filc a többi, én legalábbis biztosan ezekből csinálnám, ill. fogom csinálni. Van a hobby boltból darabolható, ill. már eleve kör alakra formázott mágnesem, azt ráragasztom az anyagra, és azzal már simán oda rakom a hűtőn ahova csak akarom. Vannak ilyen hűtőmágneseim is, pl. fenyő, harang, stb. , ezeket filcből varrtam.







Elkészítés:

Adventi naptár kutyusoknak





Bögre és tea ajándékba

LondonEye:
"Egy aranyos ajándékötletet hoztam: sokan szeretnek teát adni-kapni, de mennyivel személyesebb, ha a kis "lógókát" magunk készítjük:-)

ez a kép Valentin napi, de karácsonyfásat, Mikulás sapkásat könnyen lehet csinálni…"


Falikép papírgurigákból


Bági57:
"Ez nagyon tetszik szerintem jó lenne kandalló elé tűzrácsnak"

               


Elkészítése lépésről lépésre:
http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2011/09/falikep-papirgurigakbol.html

Agyag manók


Elkészítése lépésről lépésre:
http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2011/11/telapok-egy-nagy-ijedtsegre.html

Mécsestartó (konzervdoboz)



Elkészítéselépésről lépésre:
http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2011/11/hangulatvilagitas-konzervdobozokbol.html




Aniko0126:


A párom segített: flex-szel - azt hiszem így kell írni -, egy kicsit kihegyezett egy szöget, utána már én ügyeskedtem: a konzervdobozva tettem egy pont beleillő fahasábot, hogy alá legyen támasztva és aztán szépen a rajz mentén haladva elkészítettem a lyukakat

                                      






Gabriella2:








mécsestartó (vállfa és kanalak)



Elkészítése lépésről lépésre:
http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2011/12/unnepi-hangulatvilagitas.html

Dísz kottapapírból







Elkészítés lépésről lépésre:
http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2011/12/az-utolso-diszek.html


Még díszek:





LondonEye:
sztem kottás csomagolópapír neigen van, inkább maradék kottából gondolták...de a gyerekek régi énekkönyve, ilyesmi is jó lehet...

Szisszka:
A kreativ hobbiban lehet kapni kottamintás pausz papirt, A/4-es 249 ft




Csillus:
papírt ne ragassz pillanatragasztóval mert csúnyán "átázik a papír". Kétoldalú a legjobb megoldás, vagy ragasztópisztoly, de semmiképpen sem pillanatragasztó.
Ikeában van kotta mintás csomagolópapír.

Karácsonyi égősor papírgurigákból



Elkészítés lépésről lépésre:

2013. november 21., csütörtök

Vörös bársony torta 2.

Hozzávalók:

PISKÓTA:
113 g vaj (szobahőmérsékletű, nem sózott vaj)
1/2 teáskanál só
300 g cukor
2 nagy tojás
250 g liszt
15 g kakaópor
240 ml író (buttermilk)
1 teáskanál vanília aroma
2 evőkanál folyékony ételfesték
1 teáskanál ecet
1 teáskanál szódabikarbóna

KRÉM:
227 g sajtkrém (szobahőmérsékletű)
227 g mascarpone (szobahőmérsékletű)
1 teáskanál vanília aroma
115 g cukor, vagy porcukor
360 ml habtejszín

Elkészítése videóval:

Ki hozza az adventi kalendáriumot? :)

Fórumozok:
"az adventi kalendáriumot nem hozza senki ... pontosabban anya és apa, amit ha akkora a gyerkőc, akkor közösen készítetek el ... anya és apa esetleg még a nagyik elrejtenek benne apróságokat, hogy könnyebb legyen várni a mikulást hatodikán az ablakba tett tiszta csizmával és szenteste a jézuskát a karácsonyfa alá tett ajándékokkal ... persze, csak akkor, ha jó voltál
 de ha mindenképp azt akarod, hogy legyen, aki hozta az ajándékot az adventi naptárba, akkor legyen az, hogy a mikulás segítő manói vagy a krampusz és az angyalkák"

de legyen mindig valami feltétele annak, hogy kinyithatja az aktuális ablakot ... játékok elpakolása, vers elmondása, cipők összerakása az előszobában, teregetésben segítség, énekelés stb.

Banyoc@:
"Fogalmam sincs, hogy ki hozza az adventi kalrendáriumot!
szerintem senki....
mi magunk készítjük el ... ezzel várakozunk...
persze logikus, hogy akkor miért meglepi ami benne van
Talán a manók teszik bele???? "

LondonEye:
"Nálunk se hozza senki, de mióta világ a világ 30-án késő éjjal, mikor már biztosan alszik mindenki, akkor teszem ki a zsákocskákat.
A zsákok sok éve készültek, hőre puffadó filccel írtam rájuk a számokat."

Borcsamama:
Az Adventi naptár története!
Az adventi naptár december 1-től számolja a napokat karácsonyig, amely a gyerekeknek az advent hagyományos időmérője.
Segít a gyerekeknek az idő múlását érzékelni, így nem teszik fel oly gyakran a kérdést "Hányat kell még aludni, hogy megjöjjön a Jézuska?".
Az adventi naptár megszületését is ez a gyermeki várakozásból fakadó kérdés ihlette meg a 19. században.
-Egy kisfiú Gerhard kérdezgette édesanyjától, hogy hányat kell még aludjon karácsonyig. Az édesanya nagyon megsajnálta kisfiát és egy kartonlapot 24 részre osztott, amelynek rekeszeibe 1-1 édességet fűzött fel. A kisfiú minden nap egy csokit levett és amikor már csak egy csoki volt a táblán, tudta,hogy mikor jön a Jézuska.
Gerhard idő múlásával felnőtté válva üzleti vállalkozásba kezdett, az édesanyja ötlete alapján adventi naptárak gyártásba kezdett. Az első csokoládét rejtő adventi naptárnak nagy sikere lett, azóta is folyamatosan készítenek adventi naptárakat a gyerekek számára, megédesítve a várakozás időszakát.

Shephard:
a mi gyerekkorunkban nekünk mindig a Mikulás hozta, és ez nagyon klassz volt, mert aznap sok ablakot ki lehetett nyitni , nekem meg sem fordult a fejemben hogy más is hozhatja, vagy senki, ez a természetes nekem meg a tesóimnak

Tojáslikőr mousse pite

Kakaós paté sablée:
250 g liszt
150 g olvasztott vaj
100 g porcukor
30 g őrölt mandula
1 db tojás (felvert)
2 csipet só
tetszés szerint vagy egy fél vanília vagy 15 g kakaópor- nálam most a kakaópor

A vajat kikeverem a cukorral, majd sorban hozzá adom a mandulát, sót, vaníliát, tojást, lisztet. Összegyúrom, majd 2 órát állni hagyom. Kinyújtom, a kivajazott formába teszem, jó alaposan megszúrkálom villával. 30 percre hűvös helyre teszem majd 200 fokon 15 percig sütöm, hogy aranybarna legyen. Kihűtöm.

Most ez az abszolút favorit tésztám! Nagyon finomra sikerült. Dupla adag tésztát készítettem és azt vettem 4 felé. Beraktam a fagyóba, így a következőnél már csak előkapom. És süthetem is ki :)


Csokikrém réteg:
1,5 dl tejszín
200g tejcsokoládé

A tejszínt felforralom, belerakom a darabolt csokoládét majd simára keverem. Ha kihűlt hűtőbe teszem. Egy keményebb csokikrémet kapok. Én ezt a mennyiséget 2 pitére használtam el, így egy nagyon vékony csokiréteget kaptam ami épp csak egy kis finom kiegészítést adott a krémnek. De felhasználható 1 pitéhez is. Rákenem a kihűlt pitetésztára, majd hűtőbe teszem jó negyed órára.


Tojáslikőr mousse:
3 dl tejszín
2-3 dl tojáslikőr vagy 5 púpos ek tojáslikőr krém

A tejszínt felverem majd kisebbre veszem a robotgépet és fokozatosan hozzáadom a tojáslikőrt vagy a krémet. Egy jól kenhető krémet kell kapjak. Ha nem tart eléggé akkor használok zselatin fixet vagy zselatint az alábbiak szerint.

Mivel ugye az én tojáslikőröm gyakorlatilag krém lett, így 5 jó púpos kanállal raktam bele.
Nem volt szükségem fixálóra. Viszont ha folyékony tojáslikőrt használunk és tennék vagy 1 zselatin fixet bele vagy rendes zselatint a következő képpen. 1 ek zselatinra öntök 2-3 ek tejet. Pár percig hagyom dagadni, majd kiegészítem 1 dl-re a tejet elkeverem majd lassú tűzön felolvasztom a zselatint. Figyelem nem forrhat mert akkor elveszíti a kocsonyásító hatását.
Egy kis tálba öntöm, majd adok hozzá 3 púpos kanál krémet, elkeverem majd így adom a többi krémhez. így biztos nem lesz csomós.

A tojáslikőrös krémet a csokiréteg főlé kenem. A szélére szoktam először kanalazni a krémet utána haladok befelé. A tetejét elsimítom, majd habzsák segítségével, rózsákat nyomok rá és csokitojással díszítem. Jelen esetben crispy-s csokikrémessel.

Forrás:
http://bbanyucikeszitenel.blogspot.hu/2012/04/tojaslikor-mousse-pite-no-4.html#axzz2gH4e88XI

2013. november 18., hétfő

Kutyacipő szabásmintával


Forrás: 











Kutyakeksz receptek

Húsleveses kutyakeksz


Hozzávalók
• 30 deka liszt (teljes kiőrlésű vagy sima)
• 1,25 deci húsleveslé
• 1 tojás
• 1 teáskanál só

A lisztet keverjük össze a sóval, üssük rá a tojást és öntsük rá a húslevest, majd gyúrjunk belőle tésztát. Mi most külön főztünk le egy kis adag levest egy 200 forintos orjacsontból, de legközelebb fagyasztunk le egy kisebb adagot a vasárnapi húslevesből.

Lisztből teljes kiőrlésűt használtunk, mivel az egészségesebb, és nem hizlalni szeretnénk a kutyákat, de ha olcsóbban szeretnénk kihozni, akkor az általunk megkérdezett kutyaoktató szerint tökéletes a fehér liszt is, baja nem lesz tőle a kutyának. Amikor összeállt, nyújtsuk ki fél-egy centisre, attól függően, milyen vastagra szeretnénk csinálni a kekszet.

Ezután vagy vágjuk fel a tésztát késsel hosszúkás csíkokra, vagy szaggassuk ki süteményszaggatóval. Bármilyen forma megteszi, és aki nagyon elszánt, szerezhet kutyacsont alakút is. Mi gyártottunk félholdat, szívecskét, lepkéket, és használtunk egy idős nénitől örökölt hosszúkás formát is.

180 fokon sütöttük 25 percig sütőpapírral bélelt tepsiben, így jól kiszáradt, ami nem árt, mivel így tovább eláll. Ebből a mennyiségből két nagy tepsire való falatka jön ki. Ha szeretnénk, ízesíthetjük még bacondarabkákkal, petrezselyemmel, kakukkfűvel, mentával, majorannával, vagy tehetünk bele hűtőben maradt ételmaradékokat, amiket valamire különben is fel kellene használnunk, mielőtt megromlanak.


Sütőtökös jutalomfalat

Hozzávalók
• 60 deka sütőtök
• 35 deka liszt (teljes kiőrlésű vagy sima)
• 4 evőkanál méz
• 4 evőkanál víz
• 2 evőkanál olívaolaj vagy más növényi olaj
• Fél teáskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)
• Fél teáskanál fahéj (kihagyható)

A tököt felvágjuk, kikaparjuk a magját és feldaraboljuk, majd alufóliával letakarva betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ha majdnem megpuhult, akkor még kicsit pirítsunk rá a tetejére. Miután kihűlt, kanállal kikanalazzuk a héjából, összekeverjük a mézzel, az olajjal és a vízzel. Utána hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a fűszereket, és összegyúrjuk, hogy egy jól formázható tésztát kapjunk. Mi először 30 deka liszttel próbáltuk, de úgy nagyon ragacsos maradt, így megtoldottuk még öt dekával, így már szépen összeállt.

Kanállal szedjünk ki kicsi, egyforma darabkákat a tésztából, gyúrjunk belőle golyókat, és lapítsuk őket szét a tenyerünkben. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt szárazra sül, és nekünk kétszer 30 darab falatka jött ki belőle.




Waldi puhakeksze 

Kb. 140 db-hoz
1 cs. Száraz élesztő
1 csipet cukor
50 ml langyos víz
2 db tyúkhúsleves kocka
1 l forró víz
875 ml liszt
375 ml teljeskiőrlésű liszt
375 ml rozsliszt
250 ml kukoricadara
125 ml tejpor
A tetejére:
1 tojás
2 evőkanál tej 

A szárazélesztőből, cukorból, langyos vízből elkészítjük a kovászt. A leveskockát feloldjuk a forró vízben, és kihűtjük. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős-mixet. Jól összegyúrjuk az egészet, ha összeállt, lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk.
6-12 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk a formákat, sütőpapírra helyezzük, és átkenjük őket a tojás-tej keverékkel. 25 percig sütjük, 150 fokon, majd megfordítjuk a kekszeket, és a másik oldalát is sütjük 25 percig. Hűtőben tároljuk.


Aromafalatkák 

Kb. 50 db-hoz
625 ml teljeskiőrlésű liszt
125 ml tejpor
1 evőkanál barna cukor
2 teáskanál fokhagymapor
50 ml vaj vagy margarin
1 tojás
155 ml hideg víz 

Először összekeverjük a lisztet, tejport, cukrot, és a fokhagymaport, majd hozzáadjuk a vajat vagy margarint. Ha jól összegyúrtuk, hozzáadjuk a tojást és a hideg vizet. Lisztezett deszkán újból átdolgozzuk. 6-12 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk a formákat. Sütőpapíron sütjük, 180 fokon, 30percig.




Szivárvány-falatkák 

Kb. 55 darabhoz
250ml borsó és répa konzerv, lecsepegtetve
625 ml teljeskiőrlésű liszt
125 ml tejpor
1 teáskanál fokhagymapor
6 evőkanál olaj
1 db felvert tojás
125 ml hideg víz 

Pürésítjük a borsót és a répát. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a pürét, az olajat, a tojást és a vizet. Összegyúrjuk. Ha összeállt, lisztezett deszkán még kb. 2 percig gyúrjuk. 6-12 mm-esre nyújtjuk, kiszúrjuk a formákat. Sütőpapíron sütjük, 180 fokon, 15 percig, majd megfordítjuk, és még 25 percig sütjük.




Villámgyors és olcsó

Kb. 50 db-hoz:
750 ml teljes kiőrlésű liszt
75 ml puha vaj vagy margarin
125 ml tejpor
ź teáskanál fokhagymapor
175 ml szobahőmérsékletű víz
1 db tojás. 

A hozzávalókat összegyúrjuk, formákat szúrunk, zsiradékkal enyhén kikent sütőlapra tesszük, és kb. 50 percig sütjük 16 fokon.
Miután kihűlt, dobozba tesszük. Sokáig eláll.


Öreg vagy fogproblémás kutyáknak 

Kb. 50 db-hoz
2 húsleveskocka
250 ml forrásban levő víz
500 ml teljes kiőrlésű liszt
125 ml kukorica dara
375 ml tejpor
250 ml instant zabpehely (le kell darálni a zabpelyhet)
125 ml növényi olaj
2 db tojás 

A leveskockából és a vízből elkészítjük a levest. Szobahőmérsékletűre hűtjük. A hozzávalókat összegyúrjuk, és 6-12 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. Kiszúrjuk a formákat, és közepes fokozaton sütjük 5 percig mikrohullámú sütőben. Megfordítjuk, és a másik felét is kb. 2-5 percig sütjük. Műanyagedényben, hűtőben tároljuk.


Sajtos-fokhagymás 

Kb. 50 db-hoz
50 ml víz
2 db tojás
500 ml búzaliszt
325 ml Cheddar sajt reszelve
3 gerezd fokhagyma finomra vágva
125 ml növényi olaj 

A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk, kb. 6 mm vastagra. Kiszúrjuk a formákat, és kb. 15 percig sütjük 200 fokon. Szobahőmérsékleten, dobozban tárolható.



Vasárnapi snack
Kb. 140 db-hoz
1 csomag száraz élesztő
1 csipet cukor
50 ml langyos víz
2 marhahúsleves kocka
500 ml forró víz
50 ml tej
95 ml méz
1 felvert tojás
50 ml olaj
625 ml liszt
750 ml teljeskiőrlésű liszt
250 ml kukoricadara
250 ml búzakorpa
500 ml bulgur
175 ml búzacsíra
175 ml instant-zabpehely
175 ml Cheddar-sajt, reszelve
A tetejére:
Fél marhahúsleves kocka
egy csipet fokhagymapor
50 ml forró víz
1 evőkanál olaj 

Megcsináljuk a kovászt az élesztőből, a cukorból és a langyos vízből. A leveskockát feloldjuk a forró vízben, és kihűtjük. Hozzáadjuk a tejet, a mézet, a felvert tojást, és az olajat. Jól összekeverjük.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat is.
Az élesztős keveréket hozzáöntjük a leveseshez, majd elkezdjük összegyúrni az egészet. Ha összeállt a tészta, lisztes deszkán újra átgyúrjuk (célszerű 3 fele osztani, a könnyebb és alaposabb összedolgozás miatt). 12 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk a formákat, majd enyhén zsírozott (vajazott) sütőlapra tesszük. Letakarjuk, és kb. 30 percig langyos helyen pihentetjük. Amíg pihen, elkészítjük a tetejére való masszát, amivel átkenjük majd, amikor letelt a sütési idő (és így hagyjuk kihűlni a sütőben).
A keksz mindkét oldalát 20-25 percig sütjük, 180 fokon.


Mickey magos keksze 

Kb. 120 db-hoz
1 csomag száraz élesztő
1 csipet cukor
50 ml langyos víz
2 db tyúkhúsleves kocka
125 ml tejpor
550 ml forró víz
1 db felvert tojás
50 ml méz
50 ml olaj
500 ml búzaliszt
1 l teljeskiőrlésű búzaliszt
250 ml búzacsíra
250 ml kukorica dara
500 ml bulgur 

Az élesztőt a cukorral és a langyos vízzel összekeverjük. A leveskockákat és a tejport egy kisebb edényben leöntjük a forró vízzel, kihűtjük és hozzáadjuk a felvert tojást, a mézet és az olajat. A száraz összetevőket külön összekeverjük. A leveskockás keverékhez hozzáadjuk az élesztőset, és jól összekeverjük, majd hozzágyúrjuk a lisztes keveréket is. Ha jól összeállt, 4-5 percig még lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 12 mm vastagra nyújtjuk. Kiszúrjuk a formákat, és konyharuha alatt kb. 20 percig pihentetjük. 180 fokon 20 percig sütjük, megforgatjuk őket, és még 25 percig sütjük. 



Bello arany sajt-álma 

Kb. 60 db-hoz
750 ml teljeskiőrlésű búzaliszt
2 teáskanál fokhagymapor
125 ml olaj
250 ml reszelt sajt
1 db tojás
250 ml tej
Az egészet összegyúrjuk, és kb. 12 mm-esre nyújtjuk. 200 fokon 25 percig sütjük.
10. Raudi úti élelme
Kb. 40 db-hoz
500 ml teljeskiőrlésű búzaliszt
125 ml búzaliszt
50 ml kukoricadara
125 ml napraforgó mag
3 tojás
2 evőkanál vaj vagy margarin
50 ml melasz (vagy más édesítőszer) 

A száraz hozzávalókat összekeverjük, a tojást felverjük a tejjel (ebből a keverékből egy evőkanállal félreteszünk). Összegyúrjuk az egészet, amíg össze nem áll, majd még 2-3 percig átdolgozzuk lisztezett deszkán. 6-12 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk a formákat. Sütőpapíron sütjük 180 fokon 30 percig. Közben a kekszek tetejét átkenjük a maradék tojás-tej keverékkel. Hagyjuk a sütőben kihűlni.


További receptek:
http://molliprincess.mindenkilapja.hu/html/19301538/render/kutyakeksz-receptek

Ajándék ötlet kutyusoknak - jutalomfalat tartó




Kutyakeksz recept angolul: