Hozzávalók:
55 g vaj
240 ml natúr almalé
2 nagy hámozott, reszelt alma
90 g sötét mazsola
90 g arany mazsola
70 g aszalt ribizli
75 g aszalt vörösáfonya vagy cseresznye
100 g aszalt füge vagy szilva vagy datolya aprítva
120 g kandírozott vegyes gyümölcshéj
100 g kandírozott cseresznye aprítva
1 narancs vagy citrom reszelt héja és leve
140 g barnacukor
80 ml rum
80 ml konyak
Fél tk. őrölt fajéj
Fél tk. őrölt szerecsendió
Negyed tk. őrölt gyömbér
Negyed tk. őrölt szegfűszeg
Negyed tk. só
Elkészítés:
A hozzávalókat egy fazékba tesszük, felforraljuk, majd alacsony lángon gyakorta megkeverve főzzük, hogy a folyadék elpárologjon, ez kb. 30 perc.
Vegyük le a tűzről és ha nagyon száraz akkor adjuk hozzá 2-4 evőkanál rumot.
Hűtsük ki, majd tegyük lezárt edényben a hűtőbe, legalább egy nappal felhasználás előtt.
1 hónapig hűtőben eltartható, ekkor hetente keverjük át és adjunk hozzá némi rumot, hogy ne száradjon ki.
Kb. 1 liter töltelék készíthető ebből a mennyiségből.
Olmós tészta:
Hozzávalók:
235 g liszt
Fél tk. só
1,5 ek. cukor
173 g vaj, szobahőmérsékletű, darabolva
30-60 ml víz
Elkészítés:
Tegyük keverőtálba a lisztet, sót és a cukrot, indítsuk be és folyamatosan adjuk hozzá a vajat és lassú sugárban a vizet, ha megfelelő a tészta állaga akkor kapcsoljuk le a gépet, ne keverjük túl. Gyúrjuk át a tésztát, majd kétfelé szedve csomagoljuk folpackba és fél - 1 órára tegyük hűtőbe.
Mincepie összeállítása:
Töltelék:
240 ml mincemeat
Készítsünk elő 12 muffinformát, lisztezett deszkán nyújtsuk ki az egyik tésztagolyót és szaggassunk ki belőle 12 korongot, ami nagyobb mint a forma, hogy majd oldala is legyen, béleljük ki velük a formákat, töltsük meg kb. 1 tk töltelékkel.
Nyújtsuk ki a másik tésztagolyót is és szaggassunk ki 12 csillagot, tegyük a töltelék tetejére, keverjünk ki 1 tojást 1 ek vízzel, kenjük meg a tetejét, és szórjuk meg cukorral, 200 fokon süssük 15-20 percig. Hagyjuk hűlni, szórjuk meg porcukorral.
Készen jól fagyasztható.
Még egy tipp, amit elfelejtettem tegnap: a sütésnél a tojással megkenést és cukorral szórást el lehet hagyni, akkor picit puhább lesz a teteje, és világosabb, de mikor kivettük a sütőből akkor még forrón meg kell szórni kristálycukorral, na így teljesen autentikus ír lesz
Még egy tipp, amit elfelejtettem tegnap: a sütésnél a tojással megkenést és cukorral szórást el lehet hagyni, akkor picit puhább lesz a teteje, és világosabb, de mikor kivettük a sütőből akkor még forrón meg kell szórni kristálycukorral, na így teljesen autentikus ír lesz
A töltelék 32 db-hoz elég
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése