2014. június 18., szerda

Mince Pie



Mincemeat töltelék:

Hozzávalók: 
55 g vaj
240 ml natúr almalé
2 nagy hámozott, reszelt alma
90 g sötét mazsola
90 g arany mazsola
70 g aszalt ribizli
75 g aszalt vörösáfonya vagy cseresznye
100 g aszalt füge vagy szilva vagy datolya aprítva
120 g kandírozott vegyes gyümölcshéj 
100 g kandírozott cseresznye aprítva 
1 narancs vagy citrom reszelt héja és leve 
140 g barnacukor 
80 ml rum
80 ml konyak 
Fél tk. őrölt fajéj
Fél tk. őrölt szerecsendió
Negyed tk. őrölt gyömbér
Negyed tk. őrölt szegfűszeg
Negyed tk. só

Elkészítés:
A hozzávalókat egy fazékba tesszük, felforraljuk, majd alacsony lángon gyakorta megkeverve főzzük, hogy a folyadék elpárologjon, ez kb. 30 perc. 
Vegyük le a tűzről és ha nagyon száraz akkor adjuk hozzá 2-4 evőkanál rumot. 
Hűtsük ki, majd tegyük lezárt edényben a hűtőbe, legalább egy nappal felhasználás előtt. 
1 hónapig hűtőben eltartható, ekkor hetente keverjük át és adjunk hozzá némi rumot, hogy ne száradjon ki. 
Kb. 1 liter töltelék készíthető ebből a mennyiségből. 


Olmós tészta:

Hozzávalók: 
235 g liszt
Fél tk. só
1,5 ek. cukor
173 g vaj, szobahőmérsékletű, darabolva
30-60 ml víz

Elkészítés:
Tegyük keverőtálba a lisztet, sót és a cukrot, indítsuk be és folyamatosan adjuk hozzá a vajat és lassú sugárban a vizet, ha megfelelő a tészta állaga akkor kapcsoljuk le a gépet, ne keverjük túl. Gyúrjuk át a tésztát, majd kétfelé szedve csomagoljuk folpackba és fél - 1 órára tegyük hűtőbe. 

Mincepie összeállítása:

Töltelék:
240 ml mincemeat

Készítsünk elő 12 muffinformát, lisztezett deszkán nyújtsuk ki az egyik tésztagolyót és szaggassunk ki belőle 12 korongot, ami nagyobb mint a forma, hogy majd oldala is legyen, béleljük ki velük a formákat, töltsük meg kb. 1 tk töltelékkel. 
Nyújtsuk ki a másik tésztagolyót is és szaggassunk ki 12 csillagot, tegyük a töltelék tetejére, keverjünk ki 1 tojást 1 ek vízzel, kenjük meg a tetejét, és szórjuk meg cukorral, 200 fokon süssük 15-20 percig. Hagyjuk hűlni, szórjuk meg porcukorral. 

Készen jól fagyasztható.

Még egy tipp, amit elfelejtettem tegnap: a sütésnél a tojással megkenést és cukorral szórást el lehet hagyni, akkor picit puhább lesz a teteje, és világosabb, de mikor kivettük a sütőből akkor még forrón meg kell szórni kristálycukorral, na így teljesen autentikus ír lesz


A töltelék 32 db-hoz elég

És úgy csináljátok, hogy sütés előtt megkenitek a vízzel felvert tojással, megsütitek és forrón ahogy ki lett véve a sütőből akkor meg kell szórni a tetejét kristálycukorral, most így csináltam, és ilyennek kell lennie





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése