2014. október 6., hétfő

Vadas recept Encsykétől


A marhahúst (lehet nyúlból, sertésből is akár) felszeleteljük, és zöldségekkel (hagyma, zeller, karalábé, fehér- és sárgarépa) húslevest főzünk belőle. Amikor jó puha a hús, akkor a levest leszűrjük. A húst egy külön tányérra szedjük, a zöldségeket kevés húslével turmixoljuk. Hagyhatunk levesnek valót is, ekkor zöldségeket, és kevés húst szoktam hagyni a fazékban. A mártás elkészítését rántással kezdem (nálam teljes kiőrlésű lisztből készül), majd amikor barna, akkor kevés cukrot/édesítőt teszünk bele, ezzel még egy picit hagyjuk barnulni, majd mehet bele a turmixolt zöldség. A sűrűségét húslevessel lehet beállítani. Amikor elértük a kívánt sűrűséget, jön az ízesítés: kevés mártásban jól elkevert mustár, só, cukor/édesítő. Amikor az íze is megfelelő, óvatosan beletesszük a megfőtt hússzeleteket, hagyjuk összerottyanni, és kész is. Tésztával vagy zsemlegombóccal tálaljuk. Egy ötlet: a húslevest kuktában főzve nagyon hamar megpuhul a marha.

Zsemlegombócért felelősséget nem vállalok, mert nem sokszor próbáltam ugyan, de akkor inkább zsemlepacák lettek, mint gombócok

5 db zsemle tejbe/vízbe áztatva, szétmorzsolva
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva, dinsztelve
2 db tojás
kevéske liszt (amennyit felvesz)
só, fűszerek (bors, petrezselyem, snidling)

Fentieket masszává kell keverni, majd sós, forró vízbe a gombócokat beledobni. Akkor jó, amikor feljött a tetejére. Nekem mindig eldeformálódtak a gombócok, de az ízük jó volt. Lehet kapni néha a Lidlben félkész zsemlegombócot, az nagyon fini, és nem fő szét. A levesporok-fűszerek tájékán szokott lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése