2014. november 2., vasárnap

Marcipánnal töltött mézeskalács

Shephard:

Később beírom a receptet, nagyvonalakban: mandulás vagy diós mézeskalácsot kell sütni, ami ha kihűlt megkenjük eperlekvárral, jön rá egy ugyanolyan figurával kiszúrt marcipán réteg, majd ezt az egészet étcsokiba forgatjuk és végül fehércsokival díszítjük, kicsit hosszabb a folyamat, de isteni finom.



Hozzávalók: 25 dkg liszt, 8 dkg cukor, 9 dkg vaj, 1 tojás, 15 dkg méz, 1 tk szódabikarbóna, 2 ek darált mandula/dió, 1/2 zacskó mézeskalács fűszerkeverék (vagy ő. fahéj, ő. szegfűszeg, ő. gyömbér), 10 dkg eper-vagy málnalekvár, 30 dkg marcipán, 10 dkg porcukor, 30 dkg tortabevonó, 5 dkg fehércsoki


Elkészítés: a lisztet a cukorral, vajjal, tojással, mézzel szódabikarbónával, mandulával és a fűszerekkel összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük. Fél cm vastagra kinyújtjuk, tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk, de számoljuk meg közben hogy melyik formából hány darab van, sütőpapíros tepsire tesszük őket és 175 fokon 10 perc alatt megsütjük.

A lekvárt megmelegítjük és megkenjük vele a mézeskalácsok tetejét. A marcipánt ha szükséges a porcukorral összegyúrjuk, de ha felhasználásra készen vesszük akkor csak simán kinyújtjuk 2 folpack réteg között vékonyra, ugyanannyi formát szaggatunk ki, mint amit megsütöttünk, és a lekváros mézeskalácsokra nyomkodjuk. Az étbevonót megolvasztjuk és bevonjuk a mézeskalácsokat, ha megdermedt akkor a fehércsokit is megolvasztjuk, kis lyukú zacskóba/habzsákba tesszük és ezzel díszítjük a mézeskalácsok tetejét, megvárjuk míg megdermed. Utána már csak besöpörjük az elismeréseket!


Én mindig dupla adagot készítek belőle, mert hihetetlen gyorsan fogy és mivel időigényes, jobb egyszerre nekiállni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése