2014. július 28., hétfő

Hello Kitty szabásminta



Forrás:

Isler recept Ancsuntitól

Ime az én receptem,nekem bevált,hamar puha lesz:
40 dkg liszt
20 dkg cukor
1 kocka ráma
1 sütöpor
2ek.kakaópor
2 ek.citromlé
2 tojássárgája

Ezt összekuytulod,összegyúrod,kinyújtod. Vigyázz ,hogy ne legyen nagyon vékony ,mert akkor megég és kemény lesz. én vizespohárral szaggatom ki. Kivajazott tepsibe teszem,figyelem sürün ,kb 180 fokon sütöm.Ha látom ,hogy nem nyers már akkor szedem is ki,ne süljön meg nagyon. Baracklekvárral,vagy ki mivel szereti összeragasztom és csokimázt teszek a tetejére.

Öcsi szelet

Hozzávalók: 
2 egész tojás
20 dkg cukor
1 kanál méz
5 dkg vaj, 

ezeket gőz fölött kikavarom. Levétel után 1 mokkáskanál szódabikarbónát teszek bele, meg 1/2 kg lisztet. 3 gombócot készítek belőle, ezeket kisütöm. Én sütőpapíron nyújtom ki, úgy húzom bele a tepsibe - nelem ez vált be.

A krémhez: 1/2 liter tejet 4 evőkanál liszttel keményre felfőzök. 20 dkg porcukrot, 20 dkg margarint habosra keverek. Ha a főtt krém kihűlt összekeverem vele, 2 felé osztom. Az egyikbe 2 cs vaniliáscukrot, a másikba 3 kanál kakaót teszek.
A csokimázhoz: 20 dkg porcukor, 2 kanál víz, 5 dkg vaj, 3 kanál kakaó, gőz fölött kikavarva.

Az alsó lapra megy a kakaós krém, a középsőre a vaniliás, a tetejére a csokimáz.
Másnapra megpuhul. Isteni finom

Csokis-mezes kremes



Teszta: 
5dkg margarin
15dkg cukor
1cs van cukor
6dkg mez
4ek tej

A fentieket melegiteni, es kihuteni
40dkg liszt
1 tojas
2ek kakao
1tk szodabikarbona
csipet so

A szaraz hozzavalokat osszegyurjuk a kihult margarin, cukor, mez keverekunkel, es a vajazott, enyhen lisztezett tepsi hatuljan 4 laptot sutunk. 38x26cm-es a tepsi

A lapok sutesere oda kell figyelni, mert nagyon hamar sul es konnyen tul lehet sutni. Nyilvan sutotol fugg, de en 5 perc utan ranezek, ha ugy erzitek, hogy hat meg kene sutni mert meg puha a teszta, na akkor kell kivenni, a levegon ugy is valamennyire megkemenyedik. Alltalaban masnapig pihentetik a hutoben, de ha jol el van talalva a sutes, akkor mar aznap par ora pihentetes utan szeletelheto!
Krem: 
5dl tej
10dkg griz
csipet so
20 dkg margarin
20dkg porcukor

Tej, griz, so,cukor surure fozzuk, es amikor kihult hozzakeverjuk a margarint.
En dupla adagot keszitek a krembol!!!

Minden lapot megkenunk barack vagy valamilyen savanykas izu lekvarral, es erre tesszuk a kremet. Azlegfelso lap tetejere csokimazat kerul.

konzerves süti vagy kuglóf




olaszos receptel találtam, csak le kell magyarosítani és probálkozni:

A tésztához : - 400g liszt - 75g cukor - 45g élesztő , - 2 tojás , - 80 ml tej - 125 g vaj , - 200g magtalan mazsola , - 1 teáskanál narancslényeg (itt lehet sűrű rostos narancsléra gondolt)

Elkészítés: - Melegítsük fel a tejet 30 ° C (ha nincs a hőmérő , csak tedd az ujját belül hevített tejjel és számolj 5 másodperc, ha a hőség elviselhető azt jelenti, hogy a megfelelő hőmérséklet) , - Egy tálba, adjuk hozzá a cukor , sütőpor , 4 evőkanál liszt, a tojás és a langyos tejet, jól keverjük össze, és hagyjuk 20 percig pihentetjük borított nedves ruhával , és szobahőmérsékleten pihentessük , - 20 perc után , adjuk hozzá a vajat , a narancslét , a maradék lisztet , és gyúrjuk( meg kell gyúrni a tésztát , amíg húzza kéztől elválik ) , majd hozzáadjuk a mazsolát , összegyúrjuk újra és hagyjuk , amíg kétszeresére nő a mennyiség - Egyszer nőtt , a tésztát , vágjuk fel egyforma darabokra , csináljunk golyókat, és helyezzük be őket a dobozokba sütő/viaszpapírral . ( Ne töltsük tele a dobozokat , mert a tészta nőni fog !)

- Amikor ismét növekedni kezd , tegye előmelegített sütőbe 180 ° C

aranybarnára sütjük

Karácsonyi csokoládétorta


Recept és elkészítés a videóban:




Fahéjas vörösáfonyás süti




A recept angolul itt található:
http://janessweets.blogspot.hu/2010/12/cinnamon-cranberry-shortbread-simplify.html

Shephard fordítása:

454 gramm vaj
1 cup kristálycukor, külön egy kevés pluszba is
5 cup liszt
1/4 kk só
3 csepp vaníliakivonat
2 csepp mandulakivonat
1/2 tk ő. fahéj
3/4 cup aprított szárított vörösáfonya

Egy nagy edényben keverd össze a lisztet, sót, és a fahéjat. Tedd félre.

Egy nagy tálban keverd a vajat nagy gyorsasággal három percig. Lassan öntsük a cukrot bele körülbelül 8 percig verjük, amíg a keverék színben majdnem fehér. Add hozzá a vaníliát és mandulakivonatokat.

Most a legalacsonyabb sebességen add hozzá a lisztkeveréket három adagban. Tegyük az áfonyadarabokat is bele. A tészta ne legyen túl puha, gyúrható legyen.

Oszd a tésztát háromfelé. Belisztezett munkafelszínen nyújtsd ki az első adag tésztát, szaggassuk ki, és tegyük sütőpapírral terített tepsire. Nagyon-nagyon keveset fognak terjeszkedni a sütőben. Szórj egy csipetnyi kristálycukrot mindegyik aprósüteményre.

Süsd mindegyiket kb 15 percig 165 fokon, mielőtt barnulni kezdenének vedd ki a sütőből. Kihűtjük a sütiket.



Eléggé magyartalan, bocsi érte, de csak gyorsan ahogy esik úgy puffan alapon legépeltem szabad fordításban, remélem azért érthető

Sörös adventi naptár

Majkati
Tavaly rengeteg képet betettetek sörös adventi naptárról, de sajnos az egész tavalyi anyagomat elvesztettem:(
Akinek van a képtárában ilyesmi, hálás lennék, ha feltenné ide.










Diós-csokicsipszes pite



Az eredeti recept a Mindmegette oldalaról van, én változtattam pár dolgon.

Tészta: 
14dkg vaj
1/2 cs sütőpor
3db tojássárgája
csipet só
10dkg porcukor
18dkg liszt

( Én dupla adagot készitek a tésztaból)
Hab: 10 tojás fehérje
36dkg daralt dio
36dkg csoki csipsz
20dkg porcukor


( Az eredeti recept szerint kevesebb tojasfeherje van benne, de nekem a dupla adagnyi tesztaval, es a tobb tojasfeherjevel lett jo. 33x23cm-es tepsiben sutom)
A teszta hozzavaloit osszedolgozzuk es a kivajazott tepsi aljaba simitjuk.

A tojasfeherjet kemeny habba verjuk a cukorral, majd ovatosan hozzakeverjuk a diot, es a csokolade csipszet. A teszta tetejet megkenjuk baracklekvarral es erre simitjuk a dios habot. kozepes homersekleten sutjuk.

A csokolade csipszet lehet termeszetesen helyettesiteni maradek csoki darabkakkal is, de a csokicsipsz mashogy viselkedik. Sutes kozben megolvad, es hules utan sem kemenyednek vissza a darabkak.

Egyszer probaltam maradek csokibol, akkor a csoki megolvadt es el is tunt, szetfolyt a sutiben.

Probaljatok ki, nagyon finom, es a fogyasztas elotti napon is el lehet kesziteni !

Mikulás kenyér


mikulás süti


4és 1/2 csésze kenyérliszt
1/2 csésze cukor
2 csomag szárított élesztő
1 teáskanál só
1/2 csésze tej
1/4 csésze víz
1/4 csésze vaj
2 db tojás
2 szem óriás mazsola
2 tojás sárgája
2-3 csepp piros ételfesték

Egy nagy tálban keverj össze 2 csésze lisztet,a cukorral, élesztővel és sóval.

Egy kis fazékban melegítsd fel a tejet, a vizet és a vajat.

Keverd össze a lisztes, és a tejes keveréket.

Keverd fel a tojásokat és add hozzá s maradék lisztet. Keverd össze úgy, hogy egy kemény tésztát kapj.

Most minden keveréket gyúrj össze úgy, hogy a végén egy rugalmas tésztát kapj. Egy olajozott tálban forgasd meg a tésztát, majd fedd le valamivel, és hagyd pihenni kb 1 órát. Ezalatt kétszeresére kell dagadnia.

Tedd a tésztát egy enyhén lisztes felületre, és oszd két részre. Az egyik legyen picit nagyobb.

A nagyobb részből formázz egy hosszúkás háromszöget lekerekített sarkokkal. Ez lesz a Mikulás feje és a sapkája.Oszd ketté a kisebb részt. Nyújtsd ki a tésztát nagyjából félkör formára, és a kép szerint vagdosd fel húsvágó, vagy pizzavágó ollóval, és kicsit csavard meg, kuszáld össze a Mikulás szakállát, majd tedd a Mikulás fej aljára szintén a kép szerint.
mikulásra süti
A maradék tésztából készül a bajusz, az orr, és a sapka pom-pom-ja, pereme.

Formáld meg ezeket a darabokat tetszésed szerint.

A Mikulás fejet alkotó háromszög hegyes végét hajtsd vissza kissé féloldalasan jobb felé. Így kapod meg a Mikulás sapkát. Ennek a csúcsára tegyed a pom-pom-ot. Közvetlen alatta kissé ívesen tegyed fel a sapka peremeként szolgáló tészta csíkot. Tedd a simán maradt lap közepére az orrként szolgáló tészta golyót.

Egy ollóval vágj két rést a tésztába a szemek helyén, és ezekbe helyezd el a szemként funkcionáló mazsolákat. Végül tedd az orr alá a bajuszt. Most már kész a mikulás formája.

Kis tálban, verd fel egy tojás sárgáját. Add hozzá a piros ételfesték és óvatosan kend be a sapkát, az orrot és arcot. Verd fel a másik tojássárgáját is, és azzal kend be a tészta maradék felszínét.

250 C-on 15-20 perc alatt süsd készre.

2014. július 26., szombat

Zokni hóember


Tejfölben sült csirkés gnocchi



Hozzávalók:
1 kg félkész gnocchi ( legolcsóbb az Aldiban, az 50 dkg-os csomag 300 Ft körül van)
45 dkg tejföl
5 dkg vaj
5 evőkanál olaj
1 kg csirkemell filé
10-12 levél zsálya
só, bors
reszelt sajt ízlés szerint

A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra. (ha sietünk, mehet légkeveréssel).
Az apró kockára vágott csirkemellet az olajban, egy nagyobb serpenyőben fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a gnocchit és a felaprított zsályalevelek nagy részét. Kevergetve pirítjuk még 2-3 percig, majd ráöntjük a tejfölt, összeforraljuk vele és máris átöntjük egy nagyobb tepsibe. Tetejére reszelt sajtot szórunk, és nagyjából 15-20 perc alatt megsütjük.
A maradék zsályalevéllel megszórva tálaljuk.

Tipp: ha újhagymával, snidlinggel készül, abból egy nagyobb csokorral tegyünk bele a tejföllel együtt, apróra vágva.

Forrás:
http://www.mohakonyha.hu/2013/02/tejfolben-sult-csirkes-gnocchi.html

Sheavajas ajakbalzsam


Gragi:
Csajok!!! Hoztam nektek valamit, hátha valakit érdekel, én már el is készítettem a sajátomat és tényleg szuper!
Lényegébe n színezett ajakbalzsam, ami ápol és egy iciri-picirit csillog is, de nem túlzottan! Ezekből: shea vaj, avokádó olaj (én oliva olajat használtam, más házi készítésű kozmetikumokhoz is azt használják), és a kedvenc rúzsod.

Elkészítése videóval:

Hógolyó fogpiszkálóból





Alapanyagok:
Hungarocell golyó
Fogpiszkálók (a kerek fajta)
Festék spray

Elkészítés:
A fogpiszkálókat terítsük ki egy kartonlapon, majd fújjuk le a festék spray-el.
Egyszerűbb lenne, ha a kész alkotást fújnánk le, de a festék összezsugoríthatja a hungarocell golyót.
Ha van egy felesleges hungarocell darabunk akkor tehetünk egy próbát, hogy oldja e a festékünk, ha nem akkor nem kell külön fújni a fogpiszkálókat.
Ha ezzel megvagyunk akkor a fogpiszkálókat csak beleszurkáljuk a hungarocell gömbbe és kész is.
Ha szeretnénk egy kicsit még jobban feldobni akkor még a nem száraz festékbe szórjuk csillámport ill. ha szeretnénk karácsonyi díszként használni akkor fehér fonalból ragasszunk rá akasztót.


2014. július 25., péntek

Kormos István: Télapó munkában


Erdőben csöpp ház,
elbújva szinte.
Előtte sétál
három szén-cinke,
tetes teteje
nagy piros kucsma!
Micsoda ház ez?
Biza nem kocsma!
Télapó lakik
magában ottan -
Nézzünk be loppal,
Micsinál mostan?

Abban a házban,
a nagy szobában
Télapó ül egy
sámlin magában,
kicsi a sámli,
de nagy a gondja,
mert kinn a zord szél
a havat hordja,
és Télapónak
indulni kéne -
Ki mondaná meg,
ugyan mivégre?

Hát Télapónak
azért kell menni,
mert ma estére
várja mindenki.
Dugig a zsákja,
hátára kapja,
fejébe nyomva
már a kalapja,
kezében névsor,
sok-sok gyerekkel,
kiket aTélapó
igencsak kedvel.

Udvarán csöpp szán,
csöpp szánon játék,
mennyi, de mennyi
tenger ajándék,
szán elé fogva
tüzes lovacska,
Télapó hoppsza!
felszáll a bakra.
Hiába zord szél,
hó keringelhet,
indulni gyorsan
Télapó csenget.

Száll a pici szánja
Által az erdőn,
fut alovacska
úton, tekrgőn,
Télapó nógat,
suhog az ostor,
ha oda vág is,
sohase rosszkor,
havas fák sorban
elmaradoznak,
látni már fényét
csöpp ablakoknak.

Szembe a szánnal
szalad a város,
jő egy ház, kettő,
tíz, ötven, számos,
széles az utca,
akár a tenger,
Télapó szánját
nézi sok ember,
lovacska kop-kop,
fut csuda trappban,
fehér hó szállong,
hull szakadatlan.

Télapó végül
szánról leszállva
piciny lovának
"Hőha!" -kiáltja,
hátána nagy zsákja,
lábán nagy csizma!
(Ebben a házban
lesz öröm itt ma!)
Kapun bedobban,
egy ajtó koppan,
nagy kesztyűjében
kilincs elroppan.

Lép egy szobába,
de nem gyújt villanyt,
hogy körülnézzen
gyufát sem villant,
mert a kucsmáján
akkora csillag,
és az a csillag
csudásan villog,
s gondol csak egyet
és a subából
szoba-középre
fenyőt varázsol.

A fenyőfára
fuvint egy cseppet,
fenyőfa ága
ím belereszket;
még egy fuvintás,
s még egy (ez három):
szaloncukor függ
mindegyik ágon,
aranydió is,
szép, ringatózó,
s gyújtásra váró
sok csillagszóró.


Áll a fenyőfa,
mint a mesében,
Télapó nézi,
szoba-középen,
zsákjából gyorsan
előhalászgat
piros labdákat,
hajasbabákat,
kisautót, könyvet,
hintalovacskát,
és egy ugráló
picinyke macskát.

Az a csöpp macska
nyávog vidáman,
s nagy hajcihő lesz
ím a szobában:
három gyerek fut
lélekszakadva,
becsalta őket
az a csöpp macska.
No, ha futottak,
hamar megállnak,
amit csak látnak,
körbecsudálnak.

Télapó menne
tovább a háztól,
de a gyerek mind
körötte táncol:
"Maradj kicsit még,
Télapó nálunk,
ülj le, míg mindent
meg nem csodálunk!
Mert temiattad
szép a karácsony:
valóra váltva
annyi sok álom!"

Mert maradásra
úgy kérincsélik,
s víg nevetésük
ér aszívéig,
Télapó székre
huppan egy percre,
a már ének röppen
magosba zengve:
gyerekhang szárnyal,
brummog utána:
gyúl csillagszóró,
szikrákat hányva.

Aztán a szánhoz!
Indulj, lovacska!
Téplapó fölszáll
megint a bakra.
Mert még ma este
várja sok gyermek,
a függöny résén
elébe lesnek.
Fut a lovacska,
csengő csilingel,
vastag pelyhekben
a hó keringel.

Télapó és rénszarvas gyurmából


Christmas Fruit Cake - Karácsonyi Gyümölcstorta



Hozzávalók:
450 g ribizli
175 g arany mazsola
175 g mazsola
50 g aszalt cseresznye, darabolt
50 g egyéb aszalt gyümölcsök (tetszés szerint), darabolva
½ csésze brandy
225 g liszt
½ Teáskanál só
½ Teáskanál szerecsendió
½ Teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék
½ Teáskanál gyömbérpor
½ Teáskanál fahéj
225 g vaj
225 g lágy barnacukor
4 tojás
50 g darabolt mandula
1 evőkanál nádmelasz
1 citrom héja
1 narancs héja
1 narancs leve


A sütést megelőző napon tegyük az összes gyümölcsöt, gyümölcs héjat és mandulát egy tálba és áztassuk brandybe és narancslébe.
Előmelegítjük a sütőt 140 fokra
Kivajazunk és sütőpapírral bevonunk egy kör alakú tortaformát
Egy tálban összekeverjük a lisztet, sót és fűszereket, egy másik tálban pedig a vajat és a cukrot összekeverjük, felverjük a tojást és apránként hozzáadjuk a vajhoz és cukorhoz, majd ehhez hozzáadjuk a lisztet, a sót és fűszer keveréket.
Belekeverjük a beáztatott gyümölcsöket, mandulát a folyadékkal együtt
Belekeverjük a nádmelaszt
Belekanalazzuk a tésztát a tortaformába
Befedjük duplán sütőpapírral
4 ½ - 4 ¾ órán keresztül sütjük a sütő alsó rácsán
tortakrémnek használjunk mandulavajat

Süteményes dobozban tárolva sokáig eláll, így előre is el lehet készíteni, és egy szép díszdobozban akár ajándékba is vihetjük, ha vendégségbe megyünk.
Ha huzamosabb ideig tároljuk, időnként egy-egy kanál Brandyvel illik meglocsolni.

Forrás:
http://mulinoverde.blogspot.hu/2013/11/hirlevel-es-eredeti-angol-karacsonyi.html

Csirkemell őzgerincformában sütve



Hozzávalók: 
80 dkg csirkemell
20 dkg bacon szalonna
15 dkg reszelt sajt

bors
petrezselyem ízlés szerint
4 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
2 tojás


Elkészítés :
A húst vágjuk apró kockára, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni egy kicsit.3 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal, a petrezselyemmel, 10 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A felkockázott húst adjuk hozzá a sajtos-tejfölös masszához adjuk.

( Ha a húst előre besóztuk, és hagytuk állni is akkor a masszába már ne tegyünk túl sok sót )
Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat, kenjük meg a maradék egy evőkanál tejföllel, majd szórjuk meg a maradék 5 dkg reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre. Egy sütőpapíros tepsire helyezve süssük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe. Amikor megsült késsel a széleit "mozgassuk" meg, és így könnyebben kifordítható a formából a sütőpapíros tepsire. Egy kis szín eléréséig pirítsuk a szalonnát a tetején.

Az őzgerincforma mérete : 32 cm hosszúságú és 11 cm széles. A leírt mennyiség ehhez a formához tökéletes.


Forrás és elkészítés képekben:
http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=30282905







Télapó lábnyoma

Szisszka:
meg lehet csinálni szódabikarbóna és csillámpor keverékéből