2014. november 11., kedd

Gesztenye sütés

Kőmű:

Én úgy szoktam a gesztenyét sütni,hogy egy kicsit bevágom a gesztenyét, majd egy 1/2 órára hideg vízbe áztatom, majd ezután sütöm.

LondonEye:
igenigen, így csináltam, de mégis...
a fele szenes lett:-)

Kőmű:
Szerintem magas a hőfok és túl sütöd a gesztenyét.

2014. november 10., hétfő

Adventi koszorúk 3.

Zsumama:


Újévi köszöntők



,"Itt állunk az újesztendő piros hajnalánál,Vajon együtt leszünk még az alkonyatnál?Ebben az újévben merre vezet életünknek útja,Tövisek közt, vagy virágok közt, csak az Isten tudja.Ő vezessen igaz úton minden egyes léptet,Őrizze meg bútól, bajtól ezt a kicsiny fészket!Adjon Isten mindnyájunknak víg kacagást, csengőt,Adjon Isten mindnyájunknak boldog újesztendőt!"





"Sok minden van, amit szívesen adnék Neked...
Szeretnék Neked bölcsességet adni, de azt csak a múló évek hozhatják meg.
Szeretnék Neked sikert adni, de annak csak akkor van értéke, ha megdolgozunk érte.
Szeretnék Neked boldogságot adni, de az oda vezető utat mindenkinek magának kell megtalálnia.
De van egy olyan ajándék, amit adhatok Neked, amely mindig veled lesz és az nem más, mint az én szeretetem..

A Szeretet meleg, mint a kályha.
Odatartod a tenyeredet, és érzed.
Felé fordítod az arcod, és sugárzik.
óEgy ember körül, aki szeret, más légkör van.
Meleg van!
Kívánom, hogy ezt a meleget egész évben érezzétek magatok körül!

Nincs nehézség, amelyet elegendő szeretet le nem gyűr, nincs kór, amelyet elegendő szeretet meg nem gyógyít, nincs ajtó, amelyet elegendő szeretet ki nem nyit, nincs szakadék, amelyet elegendő szeretet át nem hidal, nincs fal melyet elegendő szeretet földre nem rombol, nincs bűn, amelyet elegendő szeretet meg nem vált.


Nem számít, milyen mély a baj gyökere, milyen reménytelen a kilátás, milyen kusza a szövevény, milyen nagy a hiba.
A szeretet kiteljesedése mindet megoldja.
Bár eléggé tudnátok szeretni, nem volna nálatok boldogabb és hatalmasabb a földön." (Emmet Fox: Hegyi beszéd)



Karácsonyi reklámok

http://designdroops.cafeblog.hu/2013/12/28/kedvenc-karacsonyi-kreativ/

Szilveszteri menü


Borcsamama:
Ami a szilveszterezést illeti, mi itthon leszünk, olyan "öregesen" fogunk ünnepelni, Tv, társas, kártya, majd amihez kedvünk lesz.
Még van egy csomó süti maradék, így csak leveles tésztából malackákat fogunk sütni Ádámkával, és lehet hogy sajtot is csinálok, ill. abból is malacokat. Vacsorára virsli lesz, nem főzök.

Csitar:
Nálunk szilveszterkor jó előre bepácolt bőrös malac sül, éjfélkor a szokásos roppanós virsli.
Újév napján a bécsi koncert előtt ébredünk, akkor csak leves van, vagy kolbászos, savanyúkáposztás korhelyleves, most füstölt sertés hússal készített babérleveles lencseleves lesz. Késő délután pedig hideg malacsült ecetes krumplisalátával.
Ilyenkor csak sós, sajtos rúd és valamilyen pogi, most ez töpörtyűs lesz.

Csingi:
füstölt hússal lencse

Zsumama:
Fő a füstölt csülök, abban fő a lencse. Virslit tekerek be leveles tésztával és megsütöm. Férjem almás batyukat süt délután szintén vajas - leveles tésztából.

Fönicia:
Nálunk már kisült a mézes-fokhagymás malac sült,és fasirt golyócskák lesznek,csináltam még sonka tekercset és töltött tojást,ja és baconba tekert májacskákat is.

Eszterlili:
Tésztasaláta lett, finomra sikerült.Meg lesz virsli, de előfordulhat, hogy elmarad. Sütni nem sütöttünk, van sós rágicsa mindenféle, meg üdítő, ital

Eszterházy torta



Egy újságból van a recept, ezt írja eredetinek, de fogalmam sincs, hogy valóban az-e. Ezt sütöm már 10 éve, nekem bevált.

Igaz, hogy tojásfehérje-zabáló, mert nekem eszerint a recept szerint mindig lapos tortám lett, ezért másfélszeres mennyiséggel szoktam csinálni. Most először próbáltam ki, hogy nem növeltem a hozzávalókat, csak tettem hozzá sütőport, hátha, de így csak 5 lapot tudtam sütni, ezért ilyen lapos. Úgyhogy maradok a másfélszeres mennyiségnél. Tehát ennek a másfélszeresét szoktam csinálni.


Tészta:

8 tojásfehérje
18 dkg cukor
20 dkg darált mandula (én dióval szoktam csinálni)
4 dkg finomliszt
4 dkg vaj


Krém:
4 dkg finomliszt
2 tojássárgája
1,5 dl tej
4 dkg cukor
3 dl tejszín
0,4 dl konyak


A fehérjét kemény habbá verjük, közben apránként beledolgozzuk a cukrot. A mandulát a liszttel összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. 6 egyenő részre osztjuk a masszát, és egyenként kisütjük a lapokat, előmeegített sütőben, 180 fokon, kb 18 percig. A sütőből kivéve, vagyis amikor a tészta még forró, késsel elmozdítjuk a helyéről, mert különben leragad.

A krémhez a lisztet a tojássárgájával és egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral vízgőz felett felforraljuk, a tojásos masszát folyamatos kevergetés közben lassan belecsorgatjuk és kevergetve 1-2 percig főzzük, míg krémszerűen besűrűsödik.

Megvárjuk, míg teljesen kihűl és apránként hozzáadjuk a kemény tejszínhabot és a konyakot.

A tortakorongokat úgy rétegezzük krémmel, hogy a torta oldalára is jusson.

Ez a recept fehércsokit ír a tetejére, de az Eszterházy tetején nem az van, úgyhogy én cukormázat szoktam rá csinálni, ami porcukorból és sima vízből áll, itt sajnos mennyiséget nem tudok írni, mert azt szemre szoktam csinálni, hogy még tudjon terülni a tortán, de azért legyen annyira sűrű, hogy később megdermedjen. Ahogy ráöntöm a cukormázat és elterül, egyből kezdem csíkozni csokival és utána a csíkokon merőlegesen oda-vissza húzom a tollmintát fogvájóval.

Az oldalára most darált dió került, de pirított mandulát szoktam tenni.
A krémet is másfészeres mennyiséggel csináltam eddig, de mindig bőven marad belőle, úgyhogy arra elég ez az eredeti mennyiség is.

Fiatalító tabletta







Konkrétan elárulom a fiatalító tabletta titkát, de csak halkan súgom meg, nehogy más is meghallja, figyelj nagyon:

1. Végy egy kiürült vitaminos, gyógyszeres bobozkát, mosd tisztára kívül-belül.

2. Végy egy csomag apró cukorkát pl. Skitles cukorkát, olyasmi mint a M&M cukorka, csak attól kisebb, laposabb kis bogyók vannak benne, olyan mint a drazsés c-vatamin volt régen, de szerintem a francia drazsé is jó hozzá. A cukorkával tölsd fel az üvegcsét.

3. lépést a fiamra bíztam, szóltam neki, hogy találjon ki valamilyen címkét, használati utasítással együtt, és nyomtassa ki, röviden elmondtam neki mire gondolok és ő nagyon ügyesen ezt találta ki. A címkét ragaszd az üvegre és kész is.

4. csomagold be és ad át az ünnepeltnek, ha kibontja és elolvassa nevessetek egy nagyot rajta.


Ez az én nagy titkom, mostmár mindenki tudja

Ugyan ezt meg lehet csinálni pl. feledékenység elleni, memória javító tablettának vagy okosító, tanulást segítő tablettának is, fantázia kérdése, kinek mire van szüksége.


2014. november 9., vasárnap

Barackos szívek



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg cukor, 2 csipet só, 2 vaníliás cukor, 2 tojás, 30 dkg vaj
baracklekvár, 20 dkg tortabevonó

Elkészítés: a tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük, utána kinyújtjuk és sziv formával kiszaggatjuk, 200 fokon pár perc alatt megsütjük, ha kihűltek, akkor kettesével lekvárral összeragasztjuk őket, majd olvasztott csokiba mártjuk a fél szivet és száradni hagyjuk.


Eredetileg narancslekvárral van, de azt az én családom nem szereti így lett barackos

Fehércsokoládé leves eperrel

15 dkg fehércsoki
3 dl tejszín
5 dl tej
1 ek keményítő
fahéj, szegfűszeg, vanília
eper



Elkészítés: a tejszínt a tej felével és a fűszerekkel felforraljuk, beletesszük a maradék tejjel elkevert keményítőt és sűrűre főzzük, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a csokit és hagyjuk elolvadni, tányérba epret kockázunk és a levest rámerjük.

Nem édes, még a konzervatívabb generációt is levette a lábáról, pl Papám aki 80 éves, de kétszer szedett belől  Hidegen pedig remek desszert 

2014. november 8., szombat

Kacsacomb és krumplirózsa ananász chutneyval






Hozzávalók:

4 kacsacomb
8 fokhagyma gerezd
4-6 kakukkfű ág, vagy szárított kakukkfű
1 ananász
10 dkg mazsola
2 kisebb vöröshagyma
0,5 dl rum
2 evőkanál méz
1 evőkanál balzsamecet
cayenni bors
chili paprika
4 nagy burgonya
kókusz olaj

A húsokat előző este a húsos felükön bedörzsöljük sóval, kinyomott fokhagyma gerezddel.(Mindegyik combhoz 1 gerezd.) Másnap belefektetjük őket egy tepsibe, fokhagymát, kakukkfüvet, két karika ananászt teszünk mellé, lefóliázzuk, és előmelegített 220 fokos sütőbe tesszük. 15 perc után visszavesszük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és két és fél órán keresztül sütjük. Ekkor levesszük a fóliát, és piros ropogósra sütjük fél óra alatt.
A krumplikat meghámozzuk, és uborka gyalun legyaluljuk. Muffin sütő formába tesszük, úgy, hogy a levelek fedjék egymást. Addig dugdossuk a krumpli szirmokat, míg rózsaformát nem kapunk. Locsoljuk meg kókuszolajjal a virágokat.
Süthetjük együtt a kacsacombokkal. (Én így tettem.) Utólag sózzuk.
Míg a sütőben sülnek a dolgok, elkészítjük a chutneyt.
Az ananászt meghámozzuk, kivágjuk a közepét, és feldaraboljuk. A hagymákat apró kockára vágjuk. Az ananászt, a mazsolát, a hagymát, a mézet, a rumot, a balzsamecetet, a chili paprikát egy edénybe tesszük, öntünk hozzá kb fél dl vizet, és folyamatosan keverve felforraljuk. Ha felforrt, még húsz percig főzzük.


Forrás:

Rakottkáposzta-torta



Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta
8-10 savanyított levél (nagy)
1 kg darált hús
6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet
3 fej vöröshagyma apróra vágva
2 kanál mangalica zsír
1 evőkanál pirospaprika
1 tojás
kapor

bors
20 dkg főtt rizs
petrezselyem levelek
tejföl

A sonka szeleteket kiklopfoljuk.
A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.
2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)
Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x 30 cm-es ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők:
sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.
Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk.
Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel.
Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük.




Forrás:

Hópehely torta

Hozzávalók: 25 dkg mézeskalács, 12,5 dkg vaj, 6 zselatinlap vagy 2 cs zselatin-fix, 3 ek méz, 25 dkg tejszín, 75 dkg túró, 25 dkg mascarpone, 15 dkg porcukor


Elkészítés: a mézeskalácsot összetörjük, vagy ledaráljuk, elkeverjük az olvasztott vajjal, majd egy kapcsos tortaforma aljába simítjuk, jól odanyomkodjuk, 30 percre hűtőbe tesszük. A zselatint 5-10 percre vízbe áztatjuk, a mézet felmelegítjük, feloldjuk benne a zselatint. A tejszínt habbá verjük. A túrót, mascarponet és a porcukrot összekeverjük habosra. A mézes zselatint elkeverjük 3 ek túróval, majd az egészet a túrós masszához öntjük, ha fixet használunk, akkor most kell hozzáadni, majd ezt a krémet rákenjük a mézeskalácsos alapra, és legalább 3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt pár habcsókot morzsolunk a tetejére, de ez el is hagyható!

Méteres keksz

Hozzávalók:

Végy két nagy csomag albert kekszet és 2 cs. csoki pudingot.
25 dkg rama
4 dl tejet + 1 dl kávét (nálam 5 dl tejjel készül)
5-8 evőkanál cukrot
2 ek. kakaóport cukrozatlan
ízlés szerinti rum aromát.


A hozzávalókat a ráma kivételével jól összekeverjük és jól összefőzzük. Még melegen beleolvasztjuk a rámát és jól elkeverjük. Vágunk egy nagy darab fóliát (folpac) erre sorakoztatjuk a krémmel megkent kekszeket, vagyis egymához tapasztjuk öket, míg egy hoszsú rudat nem kapunk. A külsejét is bekenjük a krémmel és jól betekerjük a fóliával, 1 éjszakát hűtőben pihentetjük, hogy a keksz megpuhuljon, másnap ferdén, átlósan szeletelve tálaljuk, így lesz szép csíkos a sütink.

Hűtőben kell tartani. Tálaláskor egyszerre mindig kisebb mennyiséget szeletelek csak fel, mert hamar kienged és akkor könnyen széttörik.

Nyimi-nyomi süti

Hozzávalók:
20 dkg porcukor
1 vaníliáscukor
25 dkg vaj (vagy margarin)
1 biocitrom héja

Ezeket habosra kell keverni. Amikor már szép fehér, akkor bele további:
2 csipet só
3 tojás (fehérje és sárgája is, egyben)

És tovább verjük, homogénre, habosra.

Kimérünk
1 liter (kb. 60 dkg) lisztet, amit
1 cs sütőporral jól elkeverjük. (én helyette szódabikarbónát használok, kb. 1 kk mennyiségben)



A fenti habos-vajas-tojásos masszához további 1 kávéskanál zsírt rakunk még, hogy lágy legyen, és belekeverjük a lisztet.

Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, picit (tényleg csak picit!) lehűtjük, ha a kezünktől megfolyt volna a vaj, és betöltjük a keksznyomóba. A tésztát nem jó tárolni, mert megkeményedik, a liszt megszívja magát, és nehéz lesz kinyomni.

A tepsit nem kell kizsírozni/kenni, és sütőpapír sem fontos. (Ha kizsírozzuk, nem fog tapadni a tészta, és mindig fel fogja kapni a kinyomó.)

Ez a mennyiség kb. 4 tepsi süti.



Ha csokisat szeretnél: kb. 3 ek kakaóport keverj a lisztbe, de ugyanennyit (dkg-ban) vegyél ki a lisztből, hogy ne legyen kemény.

175 °C-on sütjük, míg rózsaszín lesz (kb. 15 perc).

Szezámmagos rúd

Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
25 dkg vaj
20 dkg (mangalica)zsír (érdemes zsírral, omlósabb az eredmény, de vajjal/margarinnal is jó, aki azt jobban szereti)
3 púpozott teáskanál só
1 tojás
2 ek. 5 %-os almaecet
kb. 5 ek. langyos víz

Tetejére:
1 tojás
reszelt sajt vagy szezámmag


Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, mérjük az ecetet és a vizet.

Összeállítjuk a tésztát (gyorsan, mint a linzert, hogy ne olvadjon meg a zsír), becsomagoljuk és hűtőbe tesszük, legalább fél órára.

Pihi után 4 mm vastagra nyújtjuk.

Megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal és 4-5 mm széles csíkokra vágjuk (én pizzaszeletelővel csináltam).

Sütőpapíros tepsire fektetjük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt ropogósra sütjük.



Nagyon hosszú ideig eláll, csak nem nálunk.

Karácsonyi menü

Pelyheskiskacsa:
Nálunk ami biztos:
Előétel: baconba tekert máj sütve, majorannásan, borhableves
Halászlé
Sült harcsa, sült keszeg, sült pontypatkó, köretnek krumplihab, hirtelensült zöldségek, tepsis krumpli, illetve savanyú krumplisaláta, ki mit választ
Végül csokis-mascarponés pohárkrém, aprósütik, bejgli, sütihegyek....

Shephard:
Egyébként nálunk a szentestei menü a következő lesz, mostanra dőlt el: Fehércsokoládéleves eperrel, Mandulával és aszalt sárgabarackkal töltött csirkemell, Rántott hal, Burgonyapüré, valamint Túrómousse tojás nélkül, illetve lesz még vagy 15 féle süti, nem tudom pontosan mi lesz a végszám


 Banyoc@:
Van már menüsorom azthiszem...
leves nem lesz.... estére nem igazán szereti a család
pulyka mell lesz ahogy még a topik elején Démétér írta, spenót levelekkel és paprikás szalámival meg fűszerekkel megbolondítva, soknában vagy beaconban sütve, hozzás soksok féle párolt zöldség, és sajtfondü/szósz.
Tudom, hogy nem olyan igaz karácsonyi, de a család egészségi állapotát figyelembe véve ez passzol a legajobban.
Desszert: vörösborban párolt körte vanília fagyival.....

Lakás dekoráció - saját képek 2.

Ritkaa:

Mágika:










Fönicia:

Csingi:



Nekezd:

Szmöre:


Kicidia:








Nyomtatható képeslapok


E-mailben küldhető verziók:









Nyomtatható verziók:




Forrás:

Nyomtatható ajándék kártyák






Forrás:

Nyomtatható társasjáték

Innen tudjátok letölteni:
http://cerkaland.blogspot.hu/2013/12/letoltheto-karacsonyi-tarsasjatek-free.html


Egy tanulságos "mese"

"Azt mondják, hogy régesrég találkozott néhány emberi tulajdonság és néhány érzelem.
Amikor az UNALOM harmadjára ásított, az ŐRÜLTSÉG azt javasolta: "Gyertek, bújócskázzunk"
Az ÁRMÁNY csodálkozva nézett, valamint a KÍVÁNCSISÁG nem tudta visszafogni magát, és megkérdezte:
"Bújócska? Az milyen?"
"Az egy játék, ahol én letakarom a szemem, elkezdek számolni egytől egy millióig, ez idő alatt ti elbújtok.
Amikor befejezem a számolást, elindulok megkeresni titeket" , magyarázta az ŐRÜLTSÉG.
A LELKESEDÉS elégedettségében táncolt, a BOLDOGSÁG pedig ugrált örömében, mert sikerült meggyőznie a KÉTELYT és a KÖZÖMBÖSSÉGET, akit nem érdekelt semmi.
De nem mindenki akart játszani.
Az IGAZSÁG nem akart elbújni. Miért? Mert végül úgy is mindig megtalálják.
A GŐG hülyeségnek tartotta ezt a játékot. Zavarta, hogy nem az ő ötlete volt.
A GYÁVASÁG és az ŐRÜLTSÉG elkezdett számolni. Az első aki elbújt, az a LUSTASÁG volt, aki, szokás szerint, elbújt az első kő mögé, amely útjába került.
Az IRIGYSÉG a DIADAL mögé rejtőzött, aki saját erejéből, felmászott a legmagasabb fára.
A NAGYLELKŰSÉG szinte el sem tudott bújni. Minden csodálatos helyet amit talált, átadta barátainak.
A kristály tó a SZÉPSÉGNEK volt jó, egy fa lombja pedig tökéletes volt a FÉLÉNKSÉGNEK.
Az üde szellő nagyszerű volt a SZABADSÁGNAK.
Végül, miután a NAGYLELKŰSÉG mindenkinek talált helyet, ő maga elbújt a napsugárba.
Vele ellentétben az ÖNZÉS már az elején talált magának egy nagyon jó helyet. Kényelmes volt, egyedül az övé.
A HAZUGSÁG a szivárvány mögé bújt, a SZENVEDÉLY és a VÁGY pedig a vulkánok legmélyén rejtőzött el.
Amikor az ŐRÜLTSÉG majdnem befejezte a számolást, a SZERELEM még nem talált helyet magának, mert már mindegyik foglalt volt.
Végül hirtelen meglátott egy rózsabokrot és elhatározta, hogy a virágok közé bújik.
"Egy millió!" , mondta az ŐRÜLTSÉG. És elkezdett keresgélni. Az első akit megtalált a LUSTASÁG
A SZENVEDÉLY és a VÁGY érezhető volt a vulkánok rezdülésében. Akarata nélkül megtalálta az IRIGYSÉGET. És így egyből a DIADALT is.
Az ÖNZÉST nem kellett keresnie, előbújt magától.
A nagy keresésben az ŐRÜLTSÉG megszomjazott, így a tóhoz közeledve rátalált a SZÉPSÉGRE.
Így mindenkit megtalált.
A TEHETSÉG a fűben volt, a NYUGTALANSÁG egy sötét barlangban. A HAZUGSÁG a szivárvány háta mögött.
Még a FELEDÉST is megtalálta, aki elfelejtette, hogy bújócskáznak.
Csak a SZERELMET nem találta meg.
Az ŐRÜLTSÉG mindenhol kereste őt, de sehol sem találta. Amikor már feladni készült a keresést, meglátta a rózsabokrot.
Megragadott egy botot és elkezdte mozgatni a bokor ágait. Egy fájdalmas kiáltás hallatszott. A tüskék megsebesítették a SZERELEM szemeit.
Az ŐRÜLTSÉG nem tudta mit tegyen, hogy bocsánatot kérjen. Sírt, imádkozott,könyörgött, bocsánatot kért és megígérte, hogy soha nem hagyja el a SZERELMET.
Azóta a SZERELEM vak és az ŐRÜLTSÉG mindig vele van. Azóta mondják, hogy: "szeretni őrültség, de ha már szeretsz akkor legalább szeress őrülten. "

2014. november 7., péntek

Csokiláva

2o dkg 7o %-os étcsokit össze kell olvasztani 2o dkg vajjal.
8 tojás sárgáját kikeverni 2o dkg cukorral.
4 tojás fehérjét kemény habbá verni egy csipet sóval.
Ezután össze kell keverni a két tojásos masszát, hozzáadni 2o dkg lisztet, a csokis masszát és 3-4 kanál kakaóport.
Kivajazott muffin formába kell önteni, és fél óráig hűtőben pihentetni.
200 fokra előmelegített sütőben 12 percig kell sütni. /fontos az időt betartani!/
Lime vagy citrom fagyival kell kínálni.

A kép szerint, amikor szétvágod, akkor egy sűrű folyós csokis massza folyik ki belőle, nagyon guszta és fincsinek néz ki, hát még a fagyival együtt!

Keményítés

Kőmű

Én tömény folyékony keményítőt használok. Olvastam a cukorszirupról is, de állítólag besárgul a kézimunka,ha nem jó a cukor minősége

Sushi:
A kemenyitöt szerintem a DM-ben megtalalod. Nekem spray is van.

Kőmű:
Én a helyi gazda boltba szoktam venni,de múltkor a sparba is láttam.

Borcsamama:
megnéztem, szerintem nagyon jó. Ezt a kifeszítést én is akartam ajánlani, csak gondoltam előbb szétnézek. Mindjárt elsőre ezt találtam, nem is keresgettem tovább.
http://szeretekhorgolni.com/horgolas-technika/horgolt_hopehely_kemenyites

Kőmű:
Egy tálkába tegyél tömény keményítőt, tedd bele a keményítendő darabot, hagyd benne egy kicsit, majd nyomkodd ki. A munka nagyságától függően ezt megismétlem 2-szer, 3-szor. Majd ezután kifeszítem és gombostűkkel lerögzítem. Teljes száradásig így hagyom. Nekem eddig mindig sikerült a keményítés, kőkemények lesznek a munkák.


Ötletek sütés nélküli tortára

LondonEye:

elsőre olyan sütés nélküli torta jut az eszembe, ahol az alap összetört édes keksz vajjal összekeverve és lenyomkodva, arra teszel mondjuk mascarponés vagy akár csokikrémet vagy túrósat, habfixálóval, másnapra jól kifagy a hűtőben és nagyon finom

Végülis tök mindegy, milyen krémet teszel bele, akár sima puding is lehet
érdemes a "tésztát" úgy beletenni a formába, hogy legyen pereme

Shephard:
én idén Hópehely tortát készítek, nem kell sütni, az alapja mézeskalács összezúzva/darálva+vaj, erre egy tejszínes mascarponekrém kerül, végül habcsók darabkák, isteni finom, és a mézeskalács az alján kifejezetten jól esik benne

Mágika:
Méteres (albert) keksz, nagyon finom, nálunk nagy kedvenc. Röviden: csoki pudingos krémet kell főzni és az albert kekszeket egyesével megkenni, majd egymás mellé sorokaztatni, keksz-krém-keksz-krém...., fóliában feltekerni az egészet és egy éjszakára hűtőbe tenni, másnap ferdén lehet szeletelni, nagyon mutatós ahogy vékony kis csíkokban egymás mellett van a világos keksz és a sötét krém. Ha érdekel, holnap hozom a pontos leírást is.


Fenyőfás képeslap - sablonnal



2014. november 2., vasárnap

Kandalló helyett

Kandallótűz zenével:
https://www.youtube.com/watch?v=0soVy4bItCY

Kisbogár:
Akinek nincs kandallója igazi vagy ál, annak a u----val kezdődő és c-re végződő szolgáltató (nálunk a 12-es csatornán) karácsonyi hangulat néven kandallótüzet szolgáltat. Nagyon jópofa!

Mascarponés kosárkák karácsonyi díszben



Hozzávalók a linzer tésztához: 300 g liszt, 200 g puha vaj, apró darabokra vágva, 80 g porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojássárgája


Hozzávalók a töltelékhez: 500 g mascarpone, 300 ml tejszín, 20 g porcukor, egy egész citrom reszelt héja, 50 g reszelt ét vagy tejcsokoládé


… a díszítéshez: menta vagy citromfű levelek, 1 gránátalma


Elkészítés:
A munkafelületre halmoztam a lisztet, hozzáadtam a vajat és a két tenyerem közé véve összemorzsoltam. Hozzáöntöttem a porcukrot (ha darabos leszitáljuk), vaníliás cukrot és a tojások sárgáját. Gyors tempóban összeállítottam a tésztát, cipót formáztam és letakarva fél órát hűtőben pihentettem.
Ezután a mini, 6 cm átmérőjű formákat (vagy a mini muffin sütőformát) a tésztával kibéleltem. Kisebb darabokat csíptem a tésztából és a formába egyenletes vastagságban eloszlattam, figyelve arra, hogy ne legyen se túl vékony, se túl vastag. A megadott linzer tészta mennyiségéből 45 darab kosárka készült. Sütés előtt a tésztát villával megszurkáltam, méretre vágott sütőpapírral beborítottam és pár szem babot tettem bele nehezékként. Előmelegített sütőben, 180 fokon 20 perc alatt aranysárgára sütöttem.

Miközben a kosárkák hűltek, elkészítettem a tölteléket. A tejszínt kemény habbá vertem, a mascarpone krémbe reszeltem a citrom héját, a csokoládét, kevés citromlevet is facsartam bele, majd összeforgattam a tejszínnel. A kihűlt kosárkákból eltávolítottam a sütőpapírt és a babot. (Ezeket érdemes félretenni, mert a legközelebbi sütés alkalmával is ezt használhatjuk.) A krémet habkinyomóba töltöttem és a kosárkákba nyomtam. (A kinyomó segítségével szebb és könnyebb az adagolás, de ennek hiányában kanalazzuk rá a krémet és villával egyengessük el, húzzunk bele hullámokat.) Karácsonyi díszbe öltöztettem, mentalevéllel és gránátalma magokkal csinosítottam.

Forrás: ladiesfirstconsulting