2015. november 22., vasárnap

Aranygaluska

Hozzávalók: (6 adag)
A tésztához
25 g porcukor
250 g búzaliszt (BL55)
25 g vaj
20 g élesztő (friss)
3 g só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
120 ml 2,8%-os tej
1 db citrom héja
A szóráshoz, kenéshez
110 g dió (darált)
90 g kristálycukor
citrom reszelt héja
200 g vaj
A tálaláshoz
vaníliasodó

Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.

Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.

Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.

A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal, és a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Addig elkészíthetjük a vaníliasodót.

A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Kihűlés után az elkészült aranygaluskát vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése