2015. július 30., csütörtök

Horgolt virágok




40 láncszem, bele 40 db egyráhajtásos pálca,
második sor: minden 2 egyráhajtásos pálcára 2 db erp.
harmadik sor: minden két pálca közé két pálca - közte 3 láncszem. (20 db ilyen lesz) itt már elkezd formálódni a virág
negyedik sor: minden 3 láncszem fölé 11 egyráhajtásos pálca és ennyi az egész. Amikor ezzel megvagy igyekszel formázni és alul összevarni a fonal végével, kicsit hosszabb darabot vágsz le.


Csináltam már mindenféle vékonyabb maradék fonalból, (vastagabból nagyobb lesz) az adventire vékony fényes ezüst fonalból van, 10 dkg volt egy gombolyagba (nagyon csúszós a fonal) tavaly csináltam szintén ennek a fonalnak fehér és világos kék változatából, de szerintem minden horgoló fonal is jó hozzá, ha van valami maradék színjátszó fonalad abból nagyon mutatós. A közepébe a lányom most swarowszky gombokat vart, én gyüjtöm a régi gombokat és néha feláldozok belőlük és varrok a közepébe, de jó egy szem nagyobb maradék gyöngy, vagy magában is szép. Ha ruhára szeretnéd akkor lehet kapni a kreatív hobby boltokban kis ékszer zárakat (olcsón, 5-vel, 10-vel) azt simán rá lehet öltögetni. Szoktam fényes fonalból horgolni hosszú láncokat, mondjuk három sorosnak valót, rávarrok kisebb, nagyobb virágokat úgy, hogy egybe fogja a három soros láncot és nagyon jó divatlánc lesz nyárra. (kisebbhez csak 30 szemből csinálom a virágot)


Unokámnak csináltam hajgumira rávarrva a hosszú hajába, a kicsinek hajpántra szintén felvarrva, csitt-csattra is rá lehetett húzni, nagyon édes vele.

Csillus:

Videó:


Diós, rácsos linzer


25 dkg sima liszt, 25 dkg darált dió, 25 dkg vaj/ margarin, 25 dkg porcukor,
2 tojássárgája, reszelt citromhéj, fahéj, 20 dkg baracklekvár a rácsok alá.
A tészta aránya 2:1

/ én a lekvárt nem mérem, bőven teszek rá /

Horgolt szőnyeg pólófonalból








Leírás:

http://www.myworldofwool.com/2013/04/tutorial-how-to-make-carpet-with.html

http://sweetandknit.blogspot.com.es/2013/09/tutorial-de-alfombra-de-ganchillo-xxl.html#more

Horgolás alapjai

A horgolás alapjai videókon bemutatva:

https://www.youtube.com/user/Mormi888?feature=watch

https://www.youtube.com/watch?v=BOA5wqfDhGE


Horgoláspálcák jelek és rajzokhttp://horgolas.uw.hu/



2015. július 29., szerda

Szilvaleves




Mirelit szilvából csináltam, de befőttből vagy frissből is jó lehet. Kiolvasztottam , a levét lecsöpögtettem.

Pici vajban karamellizáltam kb. 2-3 evőkanál barna nádcukrot, -szerintem a sima is ugyanolyan jó - átforgattam benne a szilvát, felöntöttem jó fél liter vízzel /vagy a befőttlével/, tettem bele örölt fahéjat, egy pici gyömbért ,egy csipet sót, és puhára főztem. Kevertem bele kb. fél dl tejszínt, majd botmixerrel pürésítettem. Nekem így pont jó lett az állaga. Ízlés szerint még lehet utánaízesíteni. Tegnap langyosan ettük, ma hidegen, mindenhogy nagyon fincsi volt.

Zacskós habtejszínem volt itthon, abból tettem bele, a többiből habot csináltam, azt nyomtuk a tányérban a tetejére, és megszórtuk pirított szálasra vágott mandulával.

Több receptet is elolvastam, mindegyikben volt valami sűrítő, pl. puding, én nem akartam bele tenni , de nem bántam meg. Máskor is így fogom csinálni.


Linzer

40 dkg liszt
25 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
1 vaniliás cukor
1 tojás

A hozzávalókat összegyúrjuk.
Nem kell pihentetni, egyből lehet sütni!

Itt kaptam valakitől az nlc-n pár éve, de sajnos nem tudom kitől, aki ráismer, sikitson!! ;)

Lekváros Linzer

Eszterlili:
Az én általam sütött lekváros linzer, amit szeret az egész család.Évek óta sütjük.

Mester kukta, 7.szám 1990/2 4.oldal

Karácsonyi aprósütemény omlós tésztából:

Hozzávalók:
42dkg sima liszt, 28 dkg vaj, 14dkg porcukor, egy fél citrom leve és reszelt héja, 2 tojássárgája, ribizlilekvár,  porcukor

A tésztát kb. 4mmm vastagra nyújtani, szggatni, amilyenre akarjuk, egyik felét lyukas formával. Előmelegített sütőben 200 C fokon szép világossárgára sütjük és rácsra szedve kihűtjük, ribizli lekvárral összeragasztjuk, majd megszórjuk porcukorral. Nagyon fini.A hat szirmu margarátás formával nagyon szép, de mi is sok formával és sokféle lekvárral is kipróbáltuk már.

Linzer Csillustól



Nekem van egy linzer receptem (Anyától tanultam), sütés után rögtön puha, én az islert is ebből készítem, csak vékonyabbra nyújtom a tésztát:



Linzer:

40 dkg liszt,

1 Rama,

10 dkg porcukor,

2 tojás sárgája,

1 sütőpor,

1 vanília,

1 citrom leve,

tejjel összegyúrni.

2015. július 21., kedd

Töltött háromszögek


A tésztát azért kell felezni, mert nem lehet egyben kinyújtani ( illetve nekem nem ment pedig nem is olyan kicsi a gyúródeszkám. Érdemes inkább két részletben. Ha valakinek nem megy a háromszög csigában is felvághatja. Turbózni bármivel lehet a tölteléket. Csak a fantáziánkra és a hasunkra van bízva mit teszünk bele. Mi a fokhagymás tejfölös dolgokat szeretjük (főként a gyermekeim) de lehet pizza krémmel is megkenni.

Hozzávalók

Tésztához
80 dkg liszt 5 dkg élesztő 1 evőkanál cukor 5 dl tej 1 csapott evőkanál só 2 dl étolaj ( NEM kell bele tojás!!)

Töltelékhez
sonka kockára vágva ( 30 dkg), 2 db lilahagyma, 2 db kukorica konzerv, sajt reszelt ( 25-30 dkg), 2 db fokhagymagerezd,1 db nagy tejföl, bacon kockára vágva
Tetejére
2 evőkanál tejföl,1 tojássárgája, szezámmag ( lehet lenmag és társai is)

Elkészítés
1 dl langyos tejben ( tegyünk bele 1 csipet cukrot) felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasszuk.
Konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. ( 40 perc-1 óra)

Megfelezzük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keverékével, majd ráhalmozzuk a sonkát, bacont, hagymát, kukoricát, sajtot és feltekerjük, éles késsel háromszögekre vágjuk.
Megkenjük a tetejét tejföl és tojássárgája keverékével, majd háromszögeket vágunk belőle. ( én itt most fordítottam, előbb vágtam fel, és utána kentem meg ez így is-úgy is működik.

A tetejére szezámmagot szórunk és 180 fokon 15-20 percig sütjük.

Forrás:
http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/toltott-haromszogek/

Gravírozás



Rosemary:
Először befőttes üvegeken próbáld ki a gravírozót.A lányomnak is azt tanácsolták.


Noa:
ne félj a gravírozotól,nekünk is van,és volt hogy gyakorláshoz teli boros üveget használtam,és nem tört el,de poharan is próbáltam!!

Olyat is vettünk amivel fára lehet mintákat égetni,az is jó!!

Koszmatyi:
Kipróbáltam a garvirozó gépem és ezt alkottam.
az egyik oldalon egy tájkép a másik oldalán az üvegnek tigris a micimackóból. A többi alkotásomhoz képeket és ötleteket keresgélek, mert hülyén nézne ki szerintem a beföttes polcom ilyen mintázatu lekváros és egyéb tartalmú üvegekkel.






Marisa:
A gravirozó gépbe, hol lehet fejet kapni.????? Az a használáat alatt gyorsan kopik. Nálunk már több boltban néztem. Sehol semmi.

Koszmatyi:
az OBI-ban vettem fejeket hozzá, egy doboz készletet, de abban volt másféle fej is.
Az én grav fejem még ugye nem kopott ennyitől, de el eltőrt mert a mcsekom megleste mi az és leverte az asztalról.

Banyoc@:
Valahol olvastam, hogy hengeres üvegre (pohár, váza, kancsó stb,stb,stb) úgy lehet könnyen "feltenni" a gravírozandó -vagy akár festendő- mintát, hogy megfelelő méretben kinyomtatja az ember-vagy előrajzolja egy papírra, beleteszi belülről, és hogy jó felfeküdjön az üveg belső falára és ne mozduljon el, jól kitömi vlamaivel. Mondjuk konyharuha, vagy újságpapír, lényeg, hogy amig dologzol vele, forgatod, addig a minta nem mozdul el.


Horgolt hópehely - videóval



Videó:



Minta - angolul:

A varrás alapjai


Ha varrni akarsz tanulni, első lépeés, hogy megismerkedsz a gépeddel.  Előveszed a használati utasítást, végigolvasod úgy hogy közben mindent megnézel és kipróbálsz a gépeden, és ezt megismétled legalább háromszor, vagy amig azt nem érzed, hogy szuperül megy.
Aztán még a neten is kereshetsz oldalakat, amik nagyon sok segítséget adhatnak.
Pl. van a Foltvarró Céhnek honlapja,  www.hunpatch.com,  naitt pl. sok infót találsz cérnákról, tűkről, közbélésekről, amik mind nagyon fontos tudnivalók.  Aztán van egy oldal, ami ugyan már nem él, de szintén érdemes végigbogarászni, a hasznos tudnivalók miatt.  www.folt-varras.hu  Itt regisztrálni kell.
Hogy ne csak olvass, tanulj meg egyenesen varrni, varrásszélességet tartani.  Ehez segítségként ragassz egy fehér papírcsíkot a gépedre, a talptól valamilyen távolságra, és próbálj úgy varrni, hogy az anyagod szélét a papír mellett vezeted.