Nekezd
2015. augusztus 28., péntek
2015. augusztus 24., hétfő
Édeskömény saláta
Két édesköményt uborkagyaluval vékony szeletekre vágom, sóval, borssal , citromlével fűszerezem, teszek bele egy csokor összevágott petrezselyemzöldet és snidlinget, 2 evőkanál oliva olajat és jól összekeverem. A zöldjét is beletesszem apróra vágva. Ha igényli, akkor pici porcukorral enyhítem a savanyúságát.
Fonalgrafika
Buburuza:
Nem tudom, hogy a profik hogy csinálják, meg lehet van valami technikája és igazából a neten kerestem sablonokat, azokat kinyomtattam és az azon lévő pontok segítségével kartonlapra lyukasztottam a formát és a netes kép alapján lemásoltam, hogy melyik lyukból melyikbe öltünk Valójában nem ilyen bonyolúlt mint ahogy leírva tűnik.
2015. augusztus 2., vasárnap
Oreóval töltött muffin
2 tojás
2,5 dl tej
csipet só
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg nádcukor
10 dkg étcsokoládé (apróra vágva)
5 dkg kakaópor (Holland típusút használok)
30 dkg liszt
fél csomag sütőpor
Karamell krémhez:
12,5 dkg barnacukor
2 evőkanál víz
75 ml tejszín
2,5 dkg vaj
csipet só
Töltelék:
1 csomag Oreo keksz
Elkészítés:
A tésztát keverd össze az első lépésben: a lisztet, kakaóport, cukrot, sütőport és a csipet sót mixeld össze egy tálban.
Egy másik tálban robotgéppel keverd ki a vajat vagy margarint a tojásokkal és a tejjel. Ehhez a masszához fokozatosan keverd hozzá a lisztes keveréket, majd tedd hozzá az apróra vágott csokit.
Most készítsd el a karamell öntetet. Egy kis edénybe tedd bele a vizet és a cukrot. Közepes lángon addig melegítsd, amíg a cukor felolvad. Ezután egy kicsit magasabb hőfokon karamellizáld aranybarnára. (Ne kevergesd közben, csak rázogasd kicsit)
Amikor már szép aranybarna színe van, vedd le a tűzről és add hozzá a tejszínt, a vajat és a csipet sót. Tedd vissza alacsony lángra és folyamatosan kevergesd, hogy szépen egymásba olvadjon minden összetevő. Végezetül hűtsd le kicsit, hogy kenhető állaga legyen. (A maradékot hűtőben tárold, és újra melegítésnél ismét folyós lesz.)
Utolsó fázisban rakd össze a töltött muffinokat. Ahogy a képen is látod, tegyél egy papírkapszilt a muffin sütőbe, és kezd el rétegezni.
Az aljába tegyél egy kekszet, majd kend meg a karamellel, utána megint keksz és megint karamell. A legvégén pedig óvatosan öntsd rá a muffin tésztát. (Evőkanál segítségével)
200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sül.
Forrás:
Mézeskalács máz Borcsamamától
A máz készítését a menyemtől tanultam, ő profi benne, meg a torta díszítésben is.
1 tojás fehérjéből csináltuk, kb 25-3o dkg porcukorral, 1-2 csepp citromlével, és a keverővel a legalacsonyabb fokozaton jó sokáig kevertük. A végén tettünk bele 2 csepp glicerint, az azért kell, mert akkor könnyebb elharapni a cukormázat.
Kettőt direkt félretettem, a mai napig sincs semmi baja, egyetlen egyről se pörgött le a máz, az írókázottakról sem. Amikor rákentem arra kellett figyelni, hogy egyenletes legyen rajta a máz. Másnapig száradt, és utána jött rá a többi dekorálás. Az alap máz egy nagyon picivel sűrűbbkell legyen mint az írókázós.
Kenyérleves
A szikkadt kenyeret felteszed főzni (vizben),majd ha jól megfőtt akkor tejföllel összekevered aztán turmixolod.
A hagymát,szalonnát,gombát összevágod megpiritod és az összeturmixolt levessel összekevered.
Tálaláskor friss metélőhagymával megszórod.
Fűszerek: só,bors,köménymag
2015. augusztus 1., szombat
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)